ERC ha tornat a demanar a JxCat que trenqui el pacte que manté amb el PSC a la Diputació de Barcelona, ara arran de la investigació oberta aquest dijous a la seva presidenta i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

"Cap tolerància amb possibles casos de corrupció. El cas de l'Hospitalet no només afecta el PSC i l'Ajuntament, sinó també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Si fa un any i mig ja era possible una Diputació republicana, ara és una obligació. JxCat pot rectificar. Som-hi!", ha exigit la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta.

ERC també ha demanat la dimissió de Marín com a presidenta de la Diputació. El portaveu dels republicans en aquesta institució, Dionís Guiteras, ha explicat que "la Diputació de Barcelona, tercera institució del país, ha d’estar neta" i ha reclamat la dimissió de la presidenta. Guiteras ha preguntat també: "Què pensen fer els socis de govern de Marín a la Diputació, JxCat?”, i ha reclamat que trenquin el pacte que mantenen amb el PSC a la institució. Guiteras proposa l'obertura d'un procés de diàleg entre tots els grups representats a la Diputació de Barcelona per capgirar aquesta situació i posar la institució al servei de la ciutadania.

Marín ha estat imputada pel jutjat número 2 de l'Hospitalet de Llobregat pels delictes de malversació i omissió del deure de perseguir un delicte pel cas de la presumpta caixa B del Consell Esportiu de la ciutat metropolitana.

Havia estat citada per la Unitat de Delinqüència Econòmica de la policia espanyola com a testimoni, ha declarat durant més de tres hores a la comissaria de la Verneda (Barcelona) i ha acabat sortint com a imputada després de ser detinguda posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant del jutge quan se li requereixi.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha acusat JxCat de "mantenir cada dia un pacte real amb el PSC" mentre "recriminen a ERC un pacte fals" amb els socialistes. En clau de campanya, Rufián ha advertit que les eleccions del 14-F han de servir per impedir una reedició del pacte a la presidència de la Generalitat.

"Ho van fer amb la Diputació i si poden ho faran amb la Presidència. Només una gran victòria d'Esquerra aquest 14-F ho pot evitar", ha precisat.

Una demanda que ve de lluny

Tot i aquesta oportunitat que ara els republicans aprofiten per demanar la fi del pacte entre junters i socialistes, aquesta és una petició que ve de lluny. De fet, ERC va criticar l'acord des del primer moment, ja que sempre va aspirar a governar l'entitat amb el suport de JxCat i els comuns.

Tot ve d'una suma de suport bastant enrevessada: el pacte entre el PSC i JxCat suposava una majoria simple de 23 diputats, la mateixa que ERC i els postconvergents. La diferència, però, és que si amb el primer supòsit PP, Ciutadans i comuns es van votar a si mateixos permetent el govern socioconvergent, el segon hauria portat aquests grups a poder votar Marín, qui hauria obtingut el suport de 28 diputats, imposant-se als 23 d'ERC i JxCat.