L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín (PSC), ha estat imputada pel jutjat número 2 de l'Hospitalet de Llobregat pels delictes de malversació i omissió del deure de perseguir un delicte pel cas de la presumpta caixa B del Consell Esportiu de la ciutat metropolitana.

Marín, que havia estat citada per la Unitat de Delinqüència Econòmica de la policia espanyola com a testimoni, ha declarat durant més de tres hores a la comissaria de la Verneda i ha acabat sortint com a imputada després de ser detinguda i posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant del jutge quan se li requereixi.

En el cas s'investiguen les subvencions rebudes al Consell Esportiu de l'Hospitalet per part de l'ajuntament que presideix Marín i també els fons rebuts del Consell Català de l'Esport. Concretament, el jutge investiga si el Consell Esportiu de l'Hospitalet va destinar a fins particulars algunes de les ajudes públiques que gestiona i si ho va justificar amb documentació falsa.

Segons les fonts, els membres de la trama suposadament van ocultar 400.000 euros a l'assemblea del Consell Esportiu —on l'ajuntament té cinc representants— en els seus comptes del 2019, en presentar una presumpta doble realitat comptable amb 900.000 euros.

En validar suposadament sense control la realitat comptable d'aquests 900.000 euros a l'assemblea, la UDEF sospita que es va possibilitar la concessió de subvencions públiques per major import que les que haurien correspost al 2019, en concret, 114.000 euros per part del Consell Català de l'Esport i 250.000 pel consistori de l'Hospitalet.

En el marc d'aquesta investigació, la UDEF ha requerit documentació en les últimes setmanes a organismes públics com la Diputació de Barcelona, segons les fonts.

Les altres detencions

El cas va esclatar el juny passat, amb les detencions del segon tinent d'alcalde, Cristian Alcázar, i el regidor d'Esports de l'Ajuntament, Cristóbal Plaza, tots dos també del PSC, arran de la denúncia d'un altre regidor del mateix partit. Ara ja hi ha més d'una desena de persones que estan imputades.

Les detencions van començar el 10 de juny i des d'aleshores s'han anat ampliant durant els següents mesos. Més enllà dels membres del govern municipal, també es va detenir el secretari d'Esports de la Generalitat, Gerard Figueras.

En el cas de Figueras, al capdavant de la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat des de febrer de 2016, la UDEF investiga si va ignorar la suposada doble realitat comptable del Consell Esportiu de l'Hospitalet i va concedir subvencions sense el control administratiu exigit per la llei, de connivència amb el tinent d'alcalde de l'Ajuntament i president d'aquesta entitat esportiva, el socialista Cristóbal Plaza.

Ara fa 15 dies la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament va aprovar fer comparèixer Marín per donar explicacions d'aquest cas. Tots els grups van votar a favor de la proposta d'ERC menys el PSC, que hi ha votat en contra. Sobre aquest cas també es van aprovar les compareixences dels regidors socialistes d'aquest municipi Jaume GraellsCristian Alcázar i Cristóbal Plaza.

Total confiança del PSC

Poc després de fer-se pública la seva imputació, el PSC ha assegurat que reitera "la total confiança en l'alcaldessa". També ha fet una crida a "respectar la presumpció d'innocència de tots els implicats".

Això sí, els socialistes han assegurat que oferiran "màxima col·laboració amb la justícia per aclarir els fets al més aviat possible".