Els lletrats del Parlament han rebutjat aquest dilluns en un informe les delegacions de vot dels diputats processats de JxCat. Segons els juristes del Parlament, la fórmula de JxCat "no s'adequa" a la resolució aprovada al ple de la setmana passada i les votacions "són susceptibles de ser invalidades".

L'informe, que ha estat demanat als lletrats pel president del Parlament, Roger Torrent, a petició del PSC, diu que en el text entregat per JxCat a la Mesa "es limiten, com es desprèn de la seva literalitat, a posar en coneixement de la Mesa del Parlament que el portaveu del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya continuarà votant en representació dels referits diputats". 

En aquest sentit, els lletrats alerten que "l'eficàcia jurídica dels actes parlamentaris en què puguin participar els referits diputats resta seriosament afectada i són susceptibles de ser invalidats".

En aquest sentit, l'escrit subratlla que, si un diputat "no és substituït expressament per un altre, no pot exercir el dret de vot per delegació, car aquesta possibilitat, atribuïda amb anterioritat a la interlocutòria de 9 de juliol de 2018, no opera en l'actualitat". Per tot això, diuen que, "si s'exercís la delegació, no podria computar-se vàlidament".

Finalment, avisen que la decisió de la Mesa d'aquest dilluns de ratificar la votació de Carles Puigdemont i els presos de JxCat —Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull— podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional perquè podria "incórrer en una vulneració del dret fonamental de participació política ex art. 23.2 de la Constitució (CE) (fus in officium) de la resta de diputats de la cambra". De fet, el PSC ja ha presentat aquest recurs al TC.

Els lletrats ja havien expressat en les dues reunions de l'òrgan, la de dijous passat i la d'aquest mateix dilluns, que eren contraris a la fórmula de JxCat. Ara l'informe haurà de ser debatut a la reunió de la Mesa que se celebrarà aquest dimarts a les 12 del migdia. Tot i això, l'informe dels lletrats és consultiu. L'última paraula, doncs, la té Torrent, que haurà de decidir si dona per vàlids els vots en les votacions de la sessió plenària d'aquest dimarts o no. 

JxCat: “Mantenim el que hem dit fins ara”

Malgrat l’opinió desfavorable dels lletrats de la cambra, des de JxCat reiteren la seva posició. Fonts del grup parlamentari recorden que tenen un acord amb una delegació de vot que ha estat aprovada per la Mesa i que, per tant, és una “solució vàlida”. I insisteixen: “Mantenim el que hem dit fins ara”.

Una setmana 'horribilis'

La discòrdia entre els dos socis de govern arriba després que el ple del Parlament rebutgés la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena, però aprovés que els diputats afectats poguessin designar les seves funcions en un company de grup parlamentari.

Després de la votació, ERC va designar Sergi Sabrià per exercir les funcions d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. JxCat, però, va rebutjar fer-ho perquè defensa que els seus quatre diputats processats poden seguir votant amb la delegació de vot, ja que el ple de la cambra n'ha rebutjat la suspensió. Aquestes diferències van provocar una crisi de govern que va acabar amb llargues negociacions al màxim nivell entre els dos partits.

Tot i l'acord, els lletrats del Parlament van alertar en una reunió de la Mesa que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat al ple dimarts. Aquest fet va provocar que els partits de l'oposició presentessin escrits de reconsideració i que el ple quedés ajornat fins aquest dimarts.