El segon aniversari de l'1-O arriba contaminat per tres vies, l'operació Judes de l'Audiència Nacional que ha dut a la presó -preventivament- set membres dels CDR, la imminència de la sentència contra els líders independentistes catalans i el verí de la precampanya electoral. Anticipant-se a les dificultats que representa la competència electoral entre partits independentistes, més amb l'escenari que s'albira, ERC proposa públicament a JxCat i la CUP teixir aliances concretes durant la campanya. 

Durant la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció dels republicans, la seva portaveu Marta Vilalta ha celebrat la decisió de la CUP de presentar-se per primera vegada a unes eleccions espanyoles, "és una molt bona notícia per a l'independentisme, perquè totes les sensibilitats no hi caben en una sola llista, cap vot independentista es pot quedar a casa". I ha anat un pas més enllà amb la suggerència de compartir actes i fins i tot punts programàtics. Tot i que no ha concretat gaire més, sí que ha explicat que s'han iniciat converses amb tots els actors i que a aquest oferiment s'hi podrien afegir els comuns. 

Exigència de rectificació urgent a Sánchez

Arran de les detencions de dilluns, ha anat creixent la pressió als partits independentistes perquè condemnin la violència i n'hi ha que fins i tot aprofiten per establir lligams entre el sobiranisme català i el terrorisme, més després de diverses filtracions de la investigació que, en teoria, es troben en secret de sumari

Davant d'això, ERC manifesta la seva indignació, particularment amb els socialistes i es pregunta que "com volen que condemnem una violència que no ha existit?". De fet, Vilalta ha deixat clar que a ERC no donen "cap credibilitat a les informacions" filtrades els últims dies. Alhora s'ha adreçat al president en funcions. "Demanem una rectificació urgent a Pedro Sánchez, exigim que deixi de vincular independentisme a terrorisme, que deixi de ser el portaveu de la dreta i de la caverna mediàtica i que no actuï com un piròman". 

Els republicans recorden que sempre han condemnat "tota la violència", que són "gent de pau" i que se seguiran "mantenint pacífics per fer reals els objectius polítics". Per tot això, expressen un missatge clar, "prou criminalització, prou mentides i prou amenaces".