La CUP es presentarà per primera vegada a unes eleccions espanyoles. Els militants de la formació ho han acordat al consell polític celebrat aquest matí a Barcelona. D'aquesta manera, la formació anticapitalista es presentarà a les eleccions al Congrés espanyol del pròxim 10-N.

A través d'un comunicat, la formació anticapitalista ha justificat aquesta decisió al "context canviant, un context de repressió i de criminalització de l’independentisme, com hem pogut comprovar aquesta setmana, i a les portes de la publicació de les sentències". "Un context on algunes forces independentistes es veuen disposades a garantir la governabilitat a l’Estat espanyol", han dit.

En una roda de premsa, la membre del secretariat nacional Mireia Vehí ha anunciat que "per primera vegada en la seva història, l'esquerra independentista i la CUP decideix presentar-se a les eleccions espanyoles", una decisió que no ha estat fàcil, ha dit.

Vehí ha assegurat que hi ha una situació d'excepcionalitat i ha lamentat: "Cada vegada tenim més presos polítics, cada vegada tenim més persones detingudes". "Vivim un moment d'excepcionalitat política per això la CUP fem un pas endavant per l'amnistia, l'autodeterminació i el reconeixement de tots els drets, per això hem decidit plegades anar a les eleccions del 10-N", ha explicat.

Preguntada per l'objectiu de la CUP a la cambra espanyola, Vehí ha deixat clar que "no hem vingut a garantir cap governabilitat, sinó a impugnar la seva repressió i la seva manca de democràcia, i que deixin en pau a totes les que pateixen la cara més amarga de l'estat espanyol i la troika".

Vehí també ha comentat que per la formació "no ha sigut una decisió fàcil", en referència a la negativa que sempre ha donat a presentar-se a les eleccions espanyoles. "En temps de repressió política a tots els nivells, assumim la responsabilitat de plantar cara als que van en contra dels interessos de poble", ha conclòs.

El portaveu anticapitalista al Parlament, Carles Riera, ha assegurat a través d'un tuit que "hem vingut a lluitar". "Contra el Règim, per l’autodeterminació, l’amnistia i tots els drets: no passaran", ha afegit.

Ara faltarà veure què passa amb el Front Republicà, coalició en què el 28-A hi havia una de les formacions que integren la CUP, Poble Lliure. De moment, el cap de llista de la coalició, Albano-Dante Fachin, ja ha confirmat via Twitter que "des de la CUP descarten reeditar el Front Republicà i es presenten sols com a CUP".

El suport de Poble Lliure

Posteriorment, Poble Lliure ha emès un comunicat en què han anunciat el seu suport a la candidatura que impulsarà la CUP. "Animem al poble català a implicar-se en l'estratègia de ruptura que despleguem des de PL, a recollir signatures perquè la CUP es pugui presentar el 10-N", han instat.

Canvi de rumb

En les passades eleccions generals del 28-A, la CUP va decidir en consell polític extraordinari no presentar-s'hi. En les votacions, 37 militants van optar per no presentar-se als comicis, 20 van votar a favor i 4 es van abstenir.

En aquella ocasió, la CUP la militància de l’organització va considerar que no es donaven les condicions necessàries per esdevenir una candidatura "autènticament rupturista i transformadora" a l’estat espanyol.