Esquerra Republicana ha pactat amb el govern espanyol la transferència de 900 milions d’euros perquè sigui la Generalitat qui executi les inversions clau a Catalunya en l’àmbit ferroviari i de carreteres. Es tracta d’una esmena que els republicans han signat juntament amb el PSOE i Unidas Podemos que es converteix en un mecanisme per garantir que s’executen les inversions de l’Estat pressupostades per a Catalunya. Es tracta d’una de les grans peticions que els republicans han fet al govern espanyol en els darrers mesos.

Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384 milions d'euros. També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250 milions. D'igual manera, es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260 milions d'euros. Finalment, s'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

Esquerra Republicana també informa que el seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats també ha acordat amb la Moncloa l’aportació estatal de 40 milions d’euros a l’Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 milions d’euros per al Catalunya Media City, 7 milions d’euros per a la investigació científica, o 43 milions d’euros per actuacions de transició energètica en edificis dels Mossos d’Esquadra i la renovació de la flota de vehicles.

Així mateix, ERC també ha tancat un acord polític amb el govern espanyol per traspassar la gestió del Delta de l’Ebre, a més d’impulsar una comissió i una taula de treball per estudiar les inversions que facin falta per conservar el Delta. També s’ha pactat la inversió de 7 milions d’euros per garantir la viabilitat del parc científic i tecnològic agroalimentari de Lleida, 1 milió d’euros per l’equipament de la Biblioteca de la Casa de Cultura de Girona, o 2 milions per al projecte de construcció del pont al polígon Entrevies de Tarragona. Els republicans també anuncien la incorporació d’esmenes transaccionals que beneficiaran ciutats com Figueres, Manresa, Santa Coloma de Gramenet o Terrassa, entre d’altres.

“L’establiment d’aquest mecanisme per garantir les inversions de l’Estat a Catalunya és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que pateixen els catalans i les catalanes”, assegura el portaveu de Pressupostos dels republicans al Congrés, Joan Margall, a més d’afirmar que Esquerra vol “més eines com a país per ajudar la gent, per a fer-li la vida més fàcil”. “Qualsevol espai de sobirania que conquerim és un pas endavant”, afegeix.