La victòria folgada que vaticinaven fa mesos les enquestes a Esquerra Republicana s'ha anat desdibuixant a mesura que s'acosta la data de les eleccions. Així mateix ho detecten a la seu dels republicans. Els trackings interns que manegen els estrategs del partit perceben l'efecte Illa. Segons confirmen fonts d'ERC a ElNacional.cat, tenen el PSC al damunt, disputant-los la primera plaça.

La resta d'enquestes indiquen també un retrocés dels republicans en benefici, no només dels socialistes, sinó també de Junts per Catalunya, que segons alguns sondejos podria disputar el primer calaix del podi. Tot això, a quatre dies perquè arrenqui oficialment la campanya electoral d'uns comicis pendents del TSJC i que encara no és segur que s'acabin celebrant el 14 de febrer. Des de la direcció republicana confien que als socialistes els acabi passant factura "l'error" de judicialitzar la data de les eleccions. 

"Realisme" contra la "via estreta"

En aquest context, ERC ha presentat avui el seu leimotiv de campanya: 'Via àmplia a la independència'. En contra d'aquells qui, segons ha apuntat Marta Vilalta, aposten per ser "pocs i purs" i transitar per una "via estreta".

La portaveu dels republicans ha evitat mencionar explícitament Junts per Catalunya, però se li ha entès perfectament per qui anava l'afirmació. De fet, ha acompanyat el discurs d'una crítica oberta a les declaracions del candidat de JxCat que ha dimitit després de dir "puta histèrica" a Colau. "Defensem un projecte totalment diferent del que representa", ha aclarit Vilalta. El pilar d'aquesta via àmplia és, tal com l'ha definit, aplicar un full de ruta "realista i útil" que permeti a l'independentisme superar el 50%.

Malgrat la negativa que ha rebut ja a banda i banda, des d'ERC segueixen apostant per liderar un Govern que sumi JxCat, la CUP, els comuns i el PDeCAT, i es presenten com l'única opció que pot fer de "ròtula" entre totes aquestes forces perquè els catalans no hagin de triar entre un govern d'esquerres o un d'independentista. 

El PSOE, l'adversari

ERC, amb Pere Aragonès com a cap de llista, no haurà de contraposar només el seu projecte al de Junts per Catalunya. A l'altre costat, els socialistes han adoptat un discurs molt calcat al dels republicans en l'aspecte de gestió. Tots dos partits es venen com la garantia d'un bon govern per fer costat a la ciutadania en l'actual context de crisi pandèmica. 

Per això, Vilalta ha deixat clar que "ara mateix el PSOE" és el seu "adversari", malgrat haver-hi negociat i pactat al llarg de la legislatura. En aquest sentit, ha estat contundent afirmant que "Illa no està capacitat per ser president", ja que ha quedat demostrat que és "el pitjor ministre de Sanitat de la UE". Així mateix, ha qualificat el candidat socialista d'irresponsable, per "deixar el ministeri en el pitjor moment de la tercera onada". 

La carta de presentació d'ERC, doncs, és una doble esmena a la totalitat. A un costat, JxCat, a l'altre, els socialistes. Per això argumenten que volen "acabar amb quaranta anys de sociovergència".