Tot i que en algunes votacions clau com la del Hard Rock s'han mostrat en desacord, ERC i Junts sí que han coincidit en ampliar l'impost sobre els habitatges buits "a les persones físiques que tinguin la condició de gran tenidor". Així ho han votat, juntament amb la CUP i els comuns, en una moció presentada pels de Jéssica Albiach, on el PSC-Units s'ha abstingut i Vox, Ciutadans i el PP hi han votat en contra.

Fins ara, aquest impost només es reclamava a persones jurídiques, com societats o empreses. En aquest sentit, la diputada dels comuns Susanna Segovia ha defensat durant el debat que l'impost s'ha d'estendre a persones físiques grans tenidors perquè "es permeten el luxe de tenir habitatges buits quan hi ha tanta gent sense casa". I ha afegit que aquest tema serà "fonamental" en l'acord de pressupostos que negocien amb el Govern.

 

L'aprovació d'aquesta moció no es pot separar de tota la polèmica que s'ha generat al voltant de l'incendi mortal que es va produir a principis de setmana a la plaça Tetuán de Barcelona en un local ocupat, en el qual van morir quatre persones d'una família, dos d'elles nens d'un i tres anys.

Altres mesures en habitatge

La moció aprovada també insta a elaborar un informe públic que avaluï els resultats del programa Reallotgem per tal d'analitzar per què el programa "no ha pogut respondre a la situació de les famílies que no han pogut ser incorporades a la mesura". El text també insta el Govern a "establir mecanismes estructurals de protecció contra els desnonaments de famílies vulnerables" i implementar un "pla de xoc" per tal d'aportar tots els habitatges necessaris "per eliminar les llistes d'espera de totes les meses d'emergència de Catalunya durant el 2022".

L'escrit també vol fer participar el món local a l'hora d'"avaluar la necessitat de redissenyar el programa per millorar la seva efectivitat amb l'objectiu d'incrementar de manera significativa els acords que signen els propietaris per adherir-se al programa i garantir a les famílies un lloguer estable de 5 o 7 anys".

La moció també demana a l'Executiu que presenti un "escenari pressupostari" per desenvolupar el Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge, i un pla de xoc per aportar els habitatges necessaris per eliminar les llistes d'espera de les taules d'emergència durant el 2022.

Desacord ERC-Junts en l'urgència de la llei

No s'ha aprovat, però, un punt que demanava que el Parlament aprovés abans que acabi l'any la llei d'emergència habitacional. El text demanava assolir un acord perquè s'aprovi aquesta llei -que es troba en tràmit parlamentari- i que "inclogui els principals objectius i mesures de la iniciativa i amb acord amb les entitats promotores de la llei en tramitació". Tot i que ERC hi ha votat a favor, Junts s'hi ha oposat.

 

Imatge principal: habitatges a Barcelona / Foto: Europa Press