Mentre la llum dels focus es desviava per unes hores cap a Madrid, el Parlament de Catalunya acollia, segons ha pogut saber ElNacional.cat, una nova cimera clau entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya capitanejada per Pere Aragonès. La reunió ha arrencat a quarts de set de la tarda, amb el vicepresident en funcions físicament als despatxos de la cambra catalana però connectat virtualment amb altres membres dels respectius equips negociadors. Sobre la taula, la resposta dels junters a la proposta que els va traslladar ell mateix ara fa una setmana, a la primera trobada a la presó de Lledoners

Els contactes a tots els nivells s'han multiplicat aquest dimarts, immersos en la incertesa generada arran de la divergència en les versions que uns i altres van fer públiques dilluns sobre l'evolució de la negociació després d'un cap de setmana intens amb una segona cita presidiària dissabte. De fet, la trobada agendada per aquest matí per seguir avançant en la concreció del programa de govern -que avança positivament- ha començat amb més d'una hora de retard. L'havien d'encapçalar Laura Vilagrà i Elsa Artadi, acompanyades dels responsables tècnics de cada àrea dels seus respectius partits. La líder de Junts ha fet esperar Vilagrà perquè, segons li ha explicat, estava reunida -virtualment- amb Jordi Sànchez, que porta la batuta de la negociació per Junts.

Feia dies que els de Junqueras esperaven amb impaciència el retorn a la seva oferta d'organigrama del nou Govern de la Generalitat. Com va explicar aquest diari, la proposta preveu que hi hagi catorze conselleries -una més que ara- i planteja canvis substancials respecte l'actual estructura, amb un enfortiment de l'àrea de presidència, que passarà a mans d'ERC i la dissolució d'un departament estratègic per Junts com és Polítiques Digitals i la conjunció d'Exteriors amb Acció Climàtica. Aquests són tres punts que no convencen els junters, que defensen de partida un intercanvi de carteres -les que ara ostenta ERC que passin a Junts i viceversa- i a partir d'aquí aplicar els retocs que siguin necessaris. 

La tutela, punt d'inflexió

Al marge del disseny del nou executiu, que si tot evoluciona favorablement hauria de ser de coalició, queda per resoldre definitivament tot el que té a veure amb el full de ruta independentista i qui haurà d'assumir-ne el lideratge. Fonts d'ERC explicaven fa unes hores que el punt d'inflexió que van detectar dissabte té a veure amb la sensació que Junts ja no aspira a tutelar Aragonès a través del Consell per la República. Amb tot, els republicans reconeixen que tot penja d'un fil, per això no ho han confirmat públicament, per evitar fer trontollar -més- les coses. 

L'anunci de Junts que l'acord al qual arribin el sotmetran a una consulta de la seva militància ha incomodat ERC, que no comptava amb aquesta possibilitat. El fet que algunes veus amb ascendència a Junts -com Joan Canadell- hagin obert la porta a una repetició electoral ha banyat de nerviosisme la cúpula republicana, perquè trenca l'esquema plantejat pel propi Jordi Sànchez que si no hi havia entesa investirien igualment Aragonès i es quedarien fora del govern. 

Inclús en l'escenari més optimista, els actors implicats no esperen que la investidura pugui ser abans de la setmana del 17 de maig. 

A la imatge principal, Aragonès avui al Pati dels Tarongers. / R. Moreno