ERC ha promès internalitzar el transport sanitari en un ple del Parlament celebrat aquest dimecres en el qual s'ha aprovat seguir amb la tramitació de la proposició de llei impulsada per la CUP. Els republicans, juntament amb el PSC, Junts, la mateixa CUP i els comuns han rebutjat una esmena a la totalitat de Vox, que ha comptat amb l'abstenció de Ciutadans i el PP.

A la seva intervenció, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha denunciat que "la majoria d'empreses" que han gestionat el servei han incomplert les demandes i els terminis dels contractes i ha constatat "l'alt nivell d'inequitat del servei pel que fa al territori", posant d'exemple les Terres de l'Ebre.

Reguant ha exposat que la iniciativa estableix que, una vegada finalitzin els contractes de gestió dels serveis de transport sanitari urgent i no urgent, han de passar a ser gestionats pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), un procés d'internalització que obligaria a la subrogació del personal que el deixa. També ha explicat que el text fixa que l'ens titular del servei del transport públic haurà de fer informes sobre l'interès públic i l'eficiència del servei deixat fins ara.

Aquest debat ha arribat hores després que el Govern, a través dels consellers Joan Ignasi Elena i Josep Maria Argimon, hagi confirmat que estudia internalitzar els serveis del 112 i el 061. En el seu discurs també ha celebrat l'absolució de sis dels nou membres dels 9 de Lledoners i ha tornat a demanar a la Generalitat que retiri les acusacions.

Per part de Vox, la diputada María Elisa García ha acusat les formacions independentistes de crear "agències de col·locació per als 'amiguetes'" i ha defensat que l'excel·lència només es pot aconseguir amb un diàleg entre entitats públiques i privades.

ERC, a favor; Junts, dubta

Per part d'ERC, el diputat Juli Fernàndez ha promès continuar amb el procés d'internalització i ha afirmat que "la qualitat i la gestió pública són indestriables". Ara bé, Fernàndez ha advertit que "els processos d'internalització no són fàcils" i que "generen reticències". També ha celebrat el posicionament del PSC i ha afirmat que espera arribar a un acord.

Més dubtes ha mostrat el diputat de Junts Jordi Fàbrega, que ha alertat que l'objectiu no ha de ser la titularitat del servei sinó la seva qualitat. En aquest sentit, Fàbrega ha defensat que una titularitat pública no té per què ser sinònim de qualitat i ha mostrat els dubtes de la seva formació sobre que la proposta dels anticapitalistes permeti la renovació dels vehicles amb més freqüència, que els treballadors acabin sent funcionaris o que s'assoleixi l'equitat territorial. En qualsevol cas, ha defensat que es continuï tramitant el text per escoltar totes les posicions del sector. 

El PSC també s'ha mostrat a favor de tramitar la llei i buscar el consens i els comuns han donat suport a la internalització del servei. Ciutadans i el PP, per la seva banda, han defensat la col·laboració público-privada.

 

Imatge principal: una ambulància del SEM / Foto: ACN