Els comuns han defensat aquest dilluns que la condonació del deute a Catalunya pot ser una bona opció per emmarcar-lo en la reforma del sistema de finançament autonòmic que contempla l'acord de coalició entre el PSOE i Sumar. El portaveu de la formació, Joan Mena, ha reivindicat que pot ser un "acord bastant transversal" perquè condonar el deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) és una qüestió que "no només defensen les comunitats presidides pels socialistes, sinó que també ho avalen les que lidera el Partit Popular". Un dels temes que, per exemple, Esquerra Republicana ha posat al damunt de la taula és acabar amb l'elevat dèficit fiscal que pateix Catalunya.

Des de Catalunya en Comú, consideren que l'acord amb els partits independentistes és "més a prop". Tot i els avisos del president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre el fet que no s'estava avançant en el traspàs de Rodalies ni en la reducció del dèficit fiscal, Mena ha indicat que "són temes també prioritaris per a En Comú Podem" i ha defensat que han "treballat per millorar el sistema de finançament i per aconseguir el traspàs de Rodalies": "Som optimistes i creiem que les dues qüestions poden ser una realitat", ha afegit. Això no obstant, ha evitat pronunciar-se sobre si un eventual traspàs de Rodalies hauria de ser íntegre o no.

"No entendríem que cap força progressista rebutgi la investidura"

Durant la roda de premsa, Joan Mena ha fet bandera del programa per a un nou govern de coalició del PSOE i Sumar i ha asseverat que, des de les files dels comuns, no entendrien "que cap força progressista rebutgi la investidura i vulgui donar una nova oportunitat a la dreta espanyola per governar". "És un pacte que afecta tota la ciutadania, es redueix la jornada laboral, s'apuja el salari mínim, s'impulsa una llei per acabar amb les llistes d'espera o s'inclou una reforma del finançament que sigui més justa per a Catalunya", ha apuntat com a raons per les quals sostenen que les mesures "haurien de poder unir totes les forces progressistes".

Sobre el fet que aquest cap de setmana Pedro Sánchez ja hagi defensat obertament l'amnistia, Mena ha explicat que ho interpreten com un "pas endavant per consolidar l'acord d'investidura" i una "bona notícia". "S'imposa el sentit comú en el procés de desjudicialització de la política", ha destacat. Per últim, els diputats dels comuns no assistiran a l'acte de jura de la Constitució espanyola per part de la princesa Elionor. Tampoc ho farà el secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, i la representació dels comuns només se circumscriurà als càrrecs més "institucionals", com el ministre d'Universitats en funcions, Joan Subirats.