Esquerra Republicana ha fet aquest dilluns una crida a la unitat d'estratègia i d'acció independentista després de la irrupció de Vox al Parlament d'Andalusia amb 12 diputats. "Després dels resultats d'ahir, la independència no és només la millor manera de donar resposta a les demandes de la ciutadania de Catalunya i una palanca de canvi a l'Estat, sinó que s’ha convertit en una necessitat i una urgència", ha defensat la portaveu de la formació, Marta Vilalta, en roda de premsa. 

Vilalta ha qualificat els 12 representants de la formació d'ultradreta de "desastre" i ha assegurat que és un dia "difícil" i "trist" per la democràcia. A més, ha recordat que Vox és també l'acusació particular que "demana més de 700 anys de presó a l'independentisme", pel que ha demanat "unitat d'acció" per plantar cara al feixisme. "Venen temps difícils per la democràcia i només serem capaços de guanyar amb estratègia conjunta i unitat d’acció", ha defensat. 

En aquest sentit, la portaveu dels republicans s'ha referit a la reunió de l'independentisme que va tenir lloc aquest diumenge a Bèlgica i en la que hi van participar diversos dirigents de JxCat, ERC i la CUP, a més dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont. Sobre la reunió, Vilalta ha valorat positivament que hi hagi trobades i ha assegurat que hi va haver "sensacions positives", tot i que no ha volgut avançar l'estat dels acords i ha apostat per seguir "treballant de forma discreta, sincera i constant".

Preguntada per si la irrupció de Vox els fa replantejar el 'no' als pressupostos generals de l'Estat o l'estratègia d'intentar negociar un referèndum pactat, Vilalta ha defensat que res canvia i que el que no faran és "blanquejar repressió o la injustícia". En aquest sentit, ha exigit un cop més que "acabi la repressió i la situació d'injustícia".

Finalment, sobre la vaga de fam iniciada per Jordi Sànchez i Jordi Turull, Vilalta ha volgut transmetre el "suport" i "solidaritat" d'ERC a aquesta acció, que ha qualificat de "potent" i "extrema", i ha defensat que estan en contacte amb la resta de formacions per concretar les mesures d'acompanyament que es faran des de fora la presó. Pel que fa a la possibilitat que altres presos se sumin a la vaga de fam, Vilalta ha defensat que "és una decisió personal", tot i insinuar que Oriol Junqueras i Raül Romeva no s'ho estarien plantejant.