La manera com Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP van tancar l'entesa per la constitució de la Mesa del Parlament va ser un bon indicatiu del que vindria després. El pacte va arribar in extremis, amb mirades de reüll entre els actors implicats i l'enèsima col·lecció de retrets mutus. Fruit d'aquell acord, Laura Borràs va esdevenir presidenta de la cambra, després que la CUP s'apartés per evitar que la pugna entre independentistes obrís donés opcions al PSC. Els anticapitalistes, això sí, van entrar a la Mesa i l'independentisme va fer-se amb cinc de les set cadires d'aquest òrgan. Ara, però, això podria variar, com a conseqüència del cessament de Jaume-Alonso Cuevillas

Un cop Junts ha optat per rellevar qui va ser l'advocat de Puigdemont com a secretari segon de la Mesa, la decisió de qui ocuparà el seu lloc torna a estar en mans del ple. Els diputats hauran de votar amb papereta per un dels noms que s'hi postulin, amb l'opció d'abstenir-se si cap dels dos els convenç. L'elecció del nou -o nova- secretari segon haurà de ser en un ple que se celebri abans de la nova sessió d'investidura. Fonts parlamentàries expliquen a ElNacional.cat que encara no hi ha data prevista.

Madaula vs. Ferro

Junts entén que el més lògic, en virtut del pacte segellat amb ERC i la CUP, és que la substituta de Cuevillas sigui del mateix partit i proposen Aurora Madaula. Als junters, però, els ha sortit competència. Aprofitant la sacsejada, els comuns han mogut fitxa per aspirar a la plaça, amb el nom de Luca Ferro.

Durant els dies previs a la constitució del Parlament, es va explorar la possibilitat que un dels set membres de la nova Mesa fos d'En Comú Podem, concretament Joan Carles Gallego. Només hauria estat possible si el PSC, Cs i el PP haguessin votat per ell, cosa que no va passar, o si ERC hagués prestat alguns dels seus vots als comuns, que tampoc va ser. 

ERC decantarà la balança

L'última paraula la tindran republicans i cupaires, que encara no han anunciat un posicionament ferm al respecte. Els comuns ja els han fet arribar la seva proposta i esperen rebre resposta en les properes hores. Es dóna per descomptat que el PSC, que compta amb dos membres a la Mesa, votarà pel candidat d'ECP, per restar representació a l'independentisme. Si Cs i el PP fessin el mateix, Ferro sumaria fins a 50 vots. Caldrà veure què fan els 11 de Vox. 

La clau, en qualsevol cas, la tenen els 33 diputats d'ERC. Sumats als 32 de Junts en farien 65, que serien suficients perquè Madaula sortís escollida. La posició dels republicans dependrà de com evolucionin les converses amb Junts per la investidura d'Aragonès i la formació de govern. Els de Junqueras han expressat públicament la seva voluntat de comptar amb els comuns com a aliats durant la legislatura, encara que sigui des de fora del govern. Fer-los un lloc a la Mesa seria un gest en aquest sentit que, en paral·lel, podria tenir conseqüències nefastes en la negociació amb els junters.

En les darreres hores, pesos pesants del partit com Jordi Sànchez o Laura Borràs han deixat oberta la possibilitat de facilitar la investidura d'Aragonès però quedar-se a l'oposició. Passi el que passi, l'independentisme conservaria la majoria a la Mesa, com a mínim amb quatre cadires. 

A la imatge principal, Aragonès a l'auditori del Parlament. / Sergi Alcàzar