Fer política és sinònim de negociar i negociar implica cedir. Amb la mirada posada a la investidura i la formació de nou Govern, Esquerra Republicana ha mogut fitxa per aplanar el camí d'un acord més ampli començant per la composició del nou Parlament. Els de Pere Aragonès votaran a favor de la candidatura -encara per oficialitzar- que proposi Junts per Catalunya per presidir la cambra catalana. En paral·lel, farà un gest amb la CUP, a qui cedirà un lloc a la Mesa. 

És la decisió salomònica que han pres els republicans, hores abans del ple de constitució i després de diverses trobades entre els tres partits independentistes. ERC argumenta l'operació per "responsabilitat i generositat" i espera que el gest tingui la seva recompensa de cara a la investidura d'Aragonès. 

Durant les negociacions amb la resta d'actors independentistes, s'havia obert una pugna per la presidència del Parlament entre Junts i la CUP, a la qual els republicans van donar ales obrint-se a tots els escenaris. Finalment han acabat accedint a l'exigència dels de Puigdemont, que reivindicaven la seva legitimitat per ocupar el càrrec, en tant que segona força independentista més votada. El compromís d'ERC arriba abans que Junts hagi fet públic el nom de qui proposarà per presidir la cambra. L'anunci el farà aquesta tarda, després de reunir l'executiva. Totes les mirades apunten a Laura Borràs

Amb els vots d'ERC i Junts n'hi haurà prou per situar Borràs -o qui sigui que nomenin els junters- a la presidència. Si la CUP no hi dóna suport, serà en segona votació. D'aquesta manera, la proposta dels anticapitalistes per assumir el càrrec de segona autoritat de Catalunya queda en via morta. Amb tot, els anticapitalistes veuran satisfeta la seva aspiració d'entrar, per primera vegada a la història, a la Mesa del Parlament. Serà amb una de les quatre secretaries, una plaça que correspondria a ERC i que entregaran als cupaires. Els republicans es quedaran amb una de les dues vicepresidències i, s'arrisquen a quedar-se amb només un membre a la Mesa, per dos que tindrà Junts.

Majoria garantida a la Mesa

Ja al matí, la CUP ha anunciat que s'apartava de la cursa per presidir el Parlament, lamentant i criticant amb duresa l'actitud "temerària" de Junts per Catalunya, a qui acusen de "portar la situació al límit", fent córrer a l'independentisme el risc que el PSC acabés controlant la cambra catalana

La majoria que el 14-F va donar a l'independentisme es traduirà a la Mesa del Parlament, amb com a mínim quatre de les set places composen aquest òrgan. El PSC, el partit guanyador de les eleccions, tindrà dos seients més, una vicepresidència i una secretaria. 

L'independentisme opta a un cinquè lloc

La incògnita gira al voltant de l'última secretaria, la quarta. Arran del pacte per aïllar Vox, la plaça que haurien d'ocupar com a quarta força al Parlament queda vacant. L'independentisme podria quedar-se-la sempre i quan els comuns no s'aliïn amb PSC, Cs i PP per aconseguir el càrrec. Si els de Jèssica Albiach coordinessin els seus vots amb els de la dreta i els socialistes, es farien amb la setè lloc en disputa. 

A la imatge principal, la cadira de la presidència del Parlament. / Sergi Alcàzar