Si s'haguessin enrocat, corrien el risc que, tot i haver superat el 50% dels vots, la presidència del Parlament acabés a mans del PSC, fruit d'un desacord entre independentistes. Per evitar que això passi i garantir que el càrrec l'ocupi un independentista, la CUP ha acabat cedint en la lluita amb Junts per Catalunya, com ja va avançar ahir ElNacional.cat. Això sí, ha manifestat la seva indignació amb l'actitud "temerària" del partit de Puigdemont, que hores d'ara, quan queda menys d'un dia per la votació, encara no ha posat un nom damunt la taula. 

"Davant la disjuntiva que ens posa Junts, pensem que no és temps de disputes i que cal estar a l'altura". Amb aquestes paraules, el diputat Carles Riera confirmava que ells no seran l'escull, perquè els catalans estan "cansats de disputes partidistes i interessades". En qualsevol cas, ha lamentat que Junts hagi dut la situació al límit, i comenci la legislatura "sense una voluntat clara d'assolir acords estratègics, prioritzant el joc de cadires per damunt dels interessos de país". 

 

Crítiques a Borràs per la imputació

Aquest tarda, Junts per Catalunya farà públic qui proposa per presidir el Parlament. Tots els números els té Laura Borràs, que fins ara ha guardat silenci. En cas que s'acabi confirmant el nom de l'exconsellera de Cultura, la CUP expressa "preocupació" per la seva imputació en el cas de la Institució de les LLetres Catalanes. "L'independentisme no es pot permetre, tampoc a la presidència del Parlament, ni una ombra de sospita", ha advertit Riera. 

L'escenari més probable és que ERC i Junts sumin els seus vots per fer presidenta Borràs i que els nou diputats de la CUP se'n desmarquin. 

Un lloc per la CUP a la Mesa

El compromís d'ERC és que els anticapitalistes puguin ser a la Mesa del Parlament, encara que no sigui presidint-la. Per assegurar que puguin tenir-hi un seient, i segons apunten a ElNacional.cat fonts coneixedores de les converses, el més probable és que els republicans cedeixin part dels seus vots per donar a la CUP una de les quatre secretaries

Si coordinen els seus diputats, els independentistes tenen garantits quatre dels set llocs de la Mesa. D'aquesta manera, Junts tindria la presidència i una secretaria, ERC una vicepresidència i la CUP una altra secretaria. Podrien aspirar a un cinquè lloc, que és el que queda vacant pel cordó sanitari a Vox. Seria per al bloc independentista si els comuns renuncien a entrar-hi de la mà de Cs i el PP.

L'entorn de Sabater pressiona per entrar a Govern

A les eleccions del 14-F, la CUP es va presentar en coalició amb Guanyem Catalunya. De fet, la seva cap de llista va ser la líder d'aquesta formació, Dolors Sabater. L'entorn de l'exalcaldessa de Badalona discrepa de l'actitud de part de la direcció del grup parlamentari anticapitalista de descartar-se per entrar a formar part del Govern. Amb tot, fonts del partit apunten a ElNacional.cat que al darrer Consell Polític, bona part de les assemblees territorials van mostrar sintonia amb la posició de Guanyem. 

Ja durant la campanya, el posicionament públic de Sabater a favor d'aquesta opció va incomodar part de la militància, que va forçar una rectificació. Ara, des de Guanyem insisteixen que en un context com l'actual, on la prioritat és la sortida de la crisi derivada de la pandèmia i no la ruptura, és important que s'assumeixin responsabilitats i s'accentuïi el perfil d'esquerres del nou executiu. En aquest sentit, apunten que més que lluitar per la presidència del Parlament, convindria arremangar-se per encarregar-se de conselleries clau al Govern de la Generalitat, al costat d'ERC i de Junts per Catalunya. Així ho manifesta aquest dimecres la mà dreta de Sabater, l'exregidor José Téllez, en un article al diari Crític

A la imatge principal, Aragonès i Sabater se saluden davant Borràs. / Europa Press