La CUP segueix amb la idea de presidir el Parlament aquesta legislatura i per això ha presentat el nom del seu candidat, Pau Juvillà. Segons ha avançat Nació Digital, els anticapitalistes ja han presentat la proposta a les seves territorials, que aquest dimecres finalitzaran la deliberació sobre el seu posicionament, just quan faltin menys de 48 hores per la constitució del nou Parlament.

Amb aquesta aposta per Juvillà, la CUP deixa clar que vol entrar per primer cop a l'òrgan rector de la cambra catalana amb l'objectiu que la Mesa tingui una actitud de confrontació amb l'Estat per mantenir la vigència de les iniciatives socials i en l'àmbit nacional. La CUP també pretén actuar com un "mur antifeixista" davant dels 11 diputats de l'extrema dreta de Vox. 

Ara bé, segons també avança Nació Digital, de portes endins, la CUP admet que serà difícil presidir el Parlament, ja que JxCat considera que amb 32 diputats, els pertoca presidir la cambra catalana. També asseguren que no cediran fàcilment i seguiran insistint per liderar la institució.

Qui és Pau Juvillà?

El qui va ser cap de llista de la CUP per Lleida durant els últims comicis, Pau Juvillà, és biòleg de formació i un dels membres de l'equip negociador amb ERC. A més, és un dels futurs diputats de la CUP, juntament amb Edgar Fernàndez, que està pendent d'un judici. En el seu cas és arran d'una denúncia de Ciutadans per desobediència per negar-se a retirar llaços grocs de la finestra del seu despatx a la Paeria de Lleida. La Fiscalia demanar per a Juvilla 8 mesoso d'inhabilitació.

Primera reunió a tres

Aquesta no ha estat l'única notícia del dia relacionada amb el Parlament i la seva constitució. El cert és que aquesta tarda, per primer cop des de les eleccions del passat 14 de febrer, s'ha celebrat una reunió a tres bandes entre ERC, JxCat i la CUP al Parlament. 

Durant la trobada trilateral els anticapitalistes han tornat a posar sobre la taula la seva disposició a assumir la presidència per garantir que a la cambra "s'hi pot parlar de tot" sense sucumbir a les ingerències del Tribunal Constitucional.

JxCat, per la seva part ha insistit a dir que, seguint el protocol que s'ha aplicat en les darreres legislatures, el càrrec els correspondria a ells. Fins ara, ERC ha controlat la segona institució del país -primer amb Forcadell i després amb Torrent- en tant que segona força de l'independentisme. Ara que s'han invertit els papers, els de Puigdemont reivindiquen la plaça.

Enmig d'aquest dilema, els republicans fan equilibris per evitar que un pas en fals faci saltar pels aires la negociació. Una de les opcions que els quedaria seria entregar una vicepresidència a la CUP i conformar-se amb dues secretaries. L'altra vicepresidència seria per al PSC.