Que el PSC pugui presidir el Parlament només passa a hores d'ara per la possibilitat que les formacions independentistes no arribin a un acord abans d'aquest divendres a les 10h, quan se celebrarà la sessió constitutiva de la cambra.

Així ho ha reconegut el seu presidenciable, Salvador Illa, en una entrevista a RAC1 aquest matí, on ha assegurat que no li "sorprèn" que ERC, JxCat i la CUP encara no hagin arribat a un acord.

Per a Illa el més lògic seria que la Mesa tingués majoria independentista, "tal com passa a la cambra", però que aquesta fos presidida per qui ha guanyat, és a dir, la seva formació, que proposa la número dos per Barcelona, Eva Granados. Illa ha assegurat que la presidència de la Cambra "ha d'afavorir debats, però també ha d'evitar posar-la en risc per tornar a confrontar l'estat de dret".

Ara bé, com ha reconegut el mateix Illa, que Granados acabi presidint la institució passa perquè les formacions independentistes no assoleixin un acord. En les darreres hores, JxCat i la CUP s'han fet retrets mutus a causa que ambdues formacions aspiren a presidir el Parlament. Tanmateix, els anticapitalistes ja van deixar clar que la seva màxima prioritat era que la cambra no acabés en mans d'un partit del 155.

Illa, encaparrat a voler presentar-se a la investidura

Si sembla difícil que els socialistes acabin presidint la Mesa, encara ho és més que acabin liderant el pròxim Govern de la Generalitat. No obstant això, Illa ha reafirmat la seva voluntat de presentar-se a la investidura tot i no tenir els suports necessaris per fer-ho.

El candidat socialista ha insistit que té "no només la legitimitat, sinó també l'obligació moral" d'intentar-ho i ha afegit que ha parlat amb tots els partits excepte Vox. Tanmateix, les úniques reunions formals i fetes públiques dels socialistes han estat amb En Comú Podem.

Illa ha volgut justificar les seves aspiracions recordant que "ja teníem una majoria independentista al Parlament i no van ser capaços d'esgotar la legislatura". 

Per altra banda, Illa s'ha tornat a vestir de ministre de Sanitat per advertir al Govern en funcions que si tira pel dret a administrar la vacuna d'Oxford a majors de 55 anys abans que ho decideixi la Moncloa, “podria perdre-hi més que guanyar-hi”.