Llum verda d'Esquerra Republicana. El portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dimecres que la seva formació no s'oposarà a convalidar el decret llei de mesures d'estalvi energètic que prepara el govern espanyol. Un text que es votarà demà al Congrés, i que confia reunir suficients suports per a sortir aprovat. De moment, Rufián no ha desvelat si els republicans donaran el seu 'sí', o si s'abstindran, però en tot cas no obstaculitzaran el decret per tal que pugui superar el rebuig frontal del Partit Popular, Vox i Ciutadans.

En declaracions al Congrés, el portaveu ha considerat una "bona notícia" que finalment el text s'aprovi com a decret llei perquè així s'obre la possibilitat d'introduir-hi esmenes. Rufián ha insistit precisament en la necessitat de negociar alguns aspectes, deixar-ho per escrit i fer-ho amb una data a l'horitzó. "No és el primer cop que es presenta aquí quelcom sense poder negociar, i és una bona notícia que es pugui fer", ha indicat, remarcant en la possibilitat de "millorar" el text. "Negociarem fins a l'últim minut", és complicat una altra opció que no sigui almenys intentar millorar-lo".

Malgrat això, ha reconegut que hi ha qüestions que encara no els agraden. El republicà ha considerat "trampós" que la norma inclogui altres elements, com el rescat de les radials de Madrid, però ha descartat tombar el decret per aquest fet que ja ha denunciat Junts. Esquerra Republicana també ha reclamat a l'executiu de Pedro Sánchez mesures "estructurals" i critica que el decret, "de nou", en plantegi només de "temporals".

Els bascos tampoc compliquen la vida a Sánchez

EH Bildu tampoc ha informat de quina serà la seva direcció de vot, que donaran a conèixer fins a l'últim moment, si bé no s'espera que dificultin l'aprovació del decret. Com ERC, els bascos també estan treballant per negociar amb l'executiu "la millora d'algunes carències", segons ha dit la portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua. En canvi, qui ja ho té decidit és el PNB, que votarà a favor del text dijous i confia que les seves propostes es tinguin en compte quan es presenti a Brussel·les el futur Pla de Contingència més ampli. La posició del PNB i d'ERC aplana el camí per a Sánchez, que ja sap que demà veurà aprovat el document.

Vot telemàtic

El Ple del Congrés que se celebrarà aquest dijous en una sessió extraordinària servirà per convalidar el pla amb les mesures d'estalvi que el govern espanyol ha pactat amb Brussel·les per complir amb l'estalvi del 7% del gasTots els diputats votaran telemàticament el decret de mesures d'estalvi energètic i les altres cinc iniciatives legislatives que es debatran aquest dijous en el Ple del Congrés, ja que continuen els treballs en l'hemicicle per a instal·lar un nou sistema de control de votacions en les sessions plenàries. Així ho ha decidit la Mesa del Congrés dels Diputats, que ha mantingut una reunió telemàtica per perfilar els detalls del ple extraordinari d'aquest dijous. Aquesta circumstància beneficiarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquesta setmana ha començat una gira oficial per Iberoamèrica i que així podrà votar a distància els decrets i lleis que es discuteixen a Madrid.