El govern espanyol compta amb els vots suficients per tirar endavant aquest dijous l'aprovació del reial decret llei sobre mesures d'estalvi energètic, així ho ha avançat aquest dimecres la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. En declaracions al programa Al Rojo Vivo, Ribera ha explicat que malgrat tenir el suport suficient per aprovar-la els agradaria comptar amb un suport unànime de la Cambra per a les mesures d'estalvi energètic "preses per a fer front a la pujada dels preus derivada de la invasió d'Ucraïna per Rússia". Ribera ha evitat precisar quins grups donaran el suport al govern espanyol "es veurà demà, però sí que comptem amb el suport suficient per a convalidar el reial decret llei", es lamentava però, de no comptar amb el suport de totes les forces polítiques. "És un gran error, però ho lamentem". Ribera ha defensat de manera contundent el decret "el que no es pot fer és demanar al govern espanyol que derogui un decret aprovat, que ha estat eficaç, ha estat recolzat per la mateixa presidenta de la Comissió Europea i és font d'inspiració per a altres socis". 

Resposta "eficaç i àgil"

Ribera ha reivindicat que tota Europa es troba en "una situació molt complicada" davant l'amenaça del "xantatge" de Vladímir Putin, per la qual cosa és necessari una resposta "eficaç i àgil" per a estalviar energia i donar una resposta per a les famílies i empreses. En aquest sentit, ha fet una crida a tots els grups polítics, administracions o organitzacions empresarials a plantejar idees de "manera constructiva" per aportar al pla de contingència, que es presentarà al setembre i que serà un "document estratègic més important". La vicepresidenta tercera ha obert la porta a la resta de formacions polítiques per a presentar "idees concretes" i, ha indicat que si es vol abordar el debat en seu parlamentària "es pot tramitar com a projecte de llei, enriquir-se i introduir mesures addicionals". Ribera considera "molt important" que Espanya "estigui unida en aquesta matèria". "El que no em fa sentir còmoda és una voluntat de trobar problemes quan es plantegen solucions. Necessitem solucions més que peròs a una situació molt complicada per a les famílies i la societat europea", ha afegit sobre aquest tema.

Respecte al pla de contingència en el qual es treballa de cara a setembre, Ribera ha manifestat que el mantenir o prohibir l'enllumenat nadalenc a les ciutats no és una cosa que ara mateix s'estigui valorant com a "rellevant". De tota manera, la ministra s'ha mostrat disposada a estudiar qualsevol proposta que es rebi, ja que és necessari "entendre que la decisió és molt complicada i que es necessita estalviar".

Vot telemàtic

El Ple del Congrés que se celebrarà aquest dijous en una sessió extraordinària servirà per convalidar el pla amb les mesures d'estalvi que el govern espanyol ha pactat amb Brussel·les per complir amb l'estalvi del 7% del gas. Tots els diputats votaran telemàticament el decret de mesures d'estalvi energètic i les altres cinc iniciatives legislatives que es debatran aquest dijous en el Ple del Congrés, ja que continuen els treballs en l'hemicicle per a instal·lar un nou sistema de control de votacions en les sessions plenàries. Així ho ha decidit la Mesa del Congrés dels Diputats, que ha mantingut una reunió telemàtica per perfilar els detalls del ple extraordinari d'aquest dijous. Aquesta circumstància beneficiarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquesta setmana ha començat una gira oficial per Iberoamèrica i que així podrà votar a distància els decrets i lleis que es discuteixen a Madrid.