A l'excusa de la pandèmia, ara Pedro Sánchez hi suma el rescat de les autopistes radials de Madrid. En la sessió de control al govern espanyol, Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés, ha preguntat el cap de l'executiu estatal per les raons que expliquen una clara manca d'inversions executades als Països Catalans durant l'any 2021. La setmana passada, el Ministeri d'Hisenda va publicar les dades d'execució del pressupost de l'any anterior, unes estadístiques que reflecteixen un clar greuge entre Catalunya i la resta de comunitats autònomes. Mentre que l'Estat només va invertir al territori català el 35,8% del que es va comprometre en els comptes de 2021, a la Comunitat de Madrid va desemborsar un 184% del previst. En el seu torn d'intervenció, Sánchez ha al·legat que el nivell d'execució a Madrid va ser més alt perquè el govern espanyol "va haver de rescatar les autopistes de peatge que altres executius en referència al PP van deixar en herència".

Novament, el també secretari general del PSOE s'ha escudat en la pandèmia: "Hem de convenir en una anàlisi rigorosa, que vam tenir una aturada en el confinament i en l'activitat econòmica", ha assenyalat Sánchez, que ha fet referència a "problemes de coll d'ampolla per impulsar aquestes infraestructures". Vehí ha criticat que el president del govern espanyol subratlli la pandèmia com a motiu d'aquesta greu mancança d'inversions: "Sembla que només el virus afectés les transferències que no van a Madrid". Paral·lelament, la diputada cupaire a la cambra baixa ha destacat que, amb aquestes xifres, es posa de manifest que l'executiu central contribueix a alimentar "un model d'Estat on Madrid està al centre i és una aspiradora de recursos persistent".

 

Davant d'això, Sánchez ha ironitzat: "Deu ser que no comunico bé. Només cal veure la senyora Ayuso, que diu que no hi ha pitjor govern que el malvat executiu socialcomunista de Pedro Sánchez i, en canvi, quan vostè parla —dirigint-se a Mireia Vehí—, sembla que premio Madrid en detriment d'altres comunitats". El socialista ha defensat que "aquest primer trimestre de 2022 hem incrementat un 68% el nivell d'execució a Cataunya" i ha asseverat que aquestes causes "sobrevingudes" com la pandèmia també ha fet que el nivell d'execució d'infraestructures de la Generalitat "no superi el 50%". Per tancar la seva intervenció, el cap de l'executiu ha sostingut que "el compromís del govern d'Espanya amb els catalans i Catalunya és total i rotund".

A l'espera del TSJC

Aquest dimecres, el Parlament ha aprovat la llei del català amb el suport del PSC, ERC, Junts i En Comú Podem. El marc normatiu, en resposta a la sentència que obliga a implementar el 25% de castellà a les aules catalanes, estableix que la llengua catalana és vehicular, en tant que la llengua castellana és d'ús curricular. En la seva pregunta oral al president del govern espanyol, Santiago Abascal, líder de Vox, ha demanat a Sánchez si el seu executiu "seguirà permetent que la Generalitat faci un desatacament institucional" que té com a objectiu "perseguir el castellà". El cap de files del PSOE ha declarat que "les sentències es compleixen i ara ha de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el que digui si aquesta llei compleix o no amb les sentències, per tant, ara cal esperar".

En la seva rèplica, el president del partit d'ultradreta Vox ha acusat Sánchez de deixar-se "segrestar pel separatisme català i basc" i considera que cal preguntar-se "si el PSOE s'ha convertit en una sucursal del PSC". Per la seva banda, el cap de l'executiu estatal ha opinat que a Abascal "li importa poc el compliment de la sentència" i sosté que Vox "té un problema amb la Constitució". "Sap que exacerbar els problemes territorials aparentment farà que li vagi bé a Andalusia. Nosaltres treballem per la concòrdia i la convivència i no utilitzarem les llengües com a element de confrontació com fan vostès", ha reblat Sánchez.