ERC ha decidit obrir un expedient informatiu a Lluís Salvadó per avaluar les paraules filtrades​ d'una conversa telefònica de to masclista i racista. El responsable de compliment del codi de conducta avaluarà si la filtració pot ser objecte de sancions i mesures disciplinàries concretes i traslladarà les conclusions a l’Executiva Nacional que prendrà la decisió final. 

En un comunicat, els republicans insisteixen en recordar que les paraules han estat "filtrades intencionadament pels òrgans judicials de l’Estat". A la vegada, les consideren "ofensives, masclistes, reprovables i del tot inacceptables", encara que fossin pronunciades en una "conversa privada i informal". "Per això, tot i agraint la disculpa de Salvadó, el partit no pot deixar d’actuar", expliquen.

ERC també aprofita per destacar que Salvadó "ho ha donat tot pel país" i pel partit. "La seva trajectòria de 30 anys de serveis al partit, però per sobre de tot al país, és impecable", asseguren, i destaquen la seva presència en les lluites antifeixistes. "Una trajectòria que l’Executiva Nacional sens dubte tindrà en compte".

Guerra bruta

La filtració, diuen, ha afectat a l’organització "perquè té la lluita feminista com un valor fonamental del seu ideari" i atribueixen a l'Estat una intenció deliberada d'atacar aquest principi per "destruir-la".

El text també assegura que "és una mostra més de la guerra bruta que l’Estat espanyol ha engegat per intentar posar fi a les forces republicanes", que se suma a l'empresonament d'Oriol Junqueras i la imputació de la cúpula del partit. Això, però, "no farà moure ni un mil·límetre les conviccions i el compromís republicà d’Esquerra Republicana", declaren.