Avui fa un any de les eleccions que van portar a la presidència de la Generalitat Esquerra Republicana. En la seva roda premsa habitual dels dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha volgut fer balanç d'aquest primer any de gestió, que ha valorat en tot moment com a positiu. Més enllà del seu balanç, s'ha reafirmat en l'aposta del diàleg amb l'Estat mentre que ha reconegut la falta de la unitat independentista. Un fet evident sobre aquesta qüestió és la decisió que va prendre dissabte la presidenta del Parlament, Laura Borràs, d'assistir als talls de la Meridiana, prohibits pel mateix Govern. Vilalta ha mostrat la sorpresa del partit pel fet que la presidenta Borràs hi assistís, i li ha exigit responsabilitat: "Ha participat en una mobilització en contra d'una decisió del mateix Govern, del qual el partit de la presidenta del Parlament en forma part", ha declarat la portaveu, que ha demanat posar, per davant de tot, la responsabilitat pública i política perquè això és la manera de "prestigiar les institucions".

"Les persones que ostenten responsabilitats polítiques i públiques tan importants com el lideratge del Parlament creiem que haurien de ser absolutament responsables dels seus actes. Sempre i en qualsevol moment. També en la participació d'accions concretes", ha insistit Vilalta, que també, preguntada sobre si Borràs hauria de donar explicacions sobre com va ser la cronologia de la retirada de l'escó del diputat cupaire Pau Juvillà, ha dit que "donar la cara sempre és positiu" i ha afegit que les explicacions de la presidenta han de ser "diàfanes, clares i públiques". 

 

Junts: discrepàncies internes

La portaveu republicana també ha assegurat que no se'ls escapa que, més enllà de les discrepàncies i matisos entre les diverses formacions independentistes, "sobretot i especialment hi ha discrepàncies i desavinences dins d'una de les formacions que conformen l'independentisme", ha dit en referència a Junts sense mencionar-los directament. Vilalta ha dit que haurien de superar les discrepàncies internes, perquè és el primer pas per després posar-se d'acord totes les formacions. Així mateix, ha insistit en la necessitat de construir una estratègia comuna, posar-se d'acord i no criticar-se. 

Taula de diàleg

Vilalta vol en concret que l'independentisme es posi d'acord en la defensa de la taula de diàleg: "Sí, ens refermem en l'aposta de la negociació". Amb aquesta rotunditat l'ha tornat a defensar Vilalta, que ha argumentat que l'independentisme no pot prescindir de cap via democràtica, i que ara que es té habilitat "un instrument com la taula", cal que tot l'independentisme s'uneixi per defensar en aquest espai els consensos de país com són "l'autodeterminació i l'amnistia". Així doncs, Vilalta ha reivindicat una vegada més aquesta via negociada malgrat que, fa menys d'una setmana, la ministra portaveu Isabel Rodríguez va dir que la taula es reuniria "quan hi hagi acords rellevants", per la qual cosa aquest instrument segueix sense data per a la pròxima trobada.

"La taula és la millor via que tenim oberta per confrontar democràticament les nostres idees, les idees que defensem des de Catalunya amb les de l'Estat, que no sabem encara quines són", ha reconegut Vilalta, que ha demanat a l'independentisme anar a l'una en aquesta taula i ha exigit als altres dos partits independentistes, Junts i la CUP, que aprofitin l'oportunitat i deixin enrere les crítiques cap a la taula: "És molt fàcil criticar i molt difícil construir. ERC està aquí per construir, demanaríem anar tots a l'una sense desaprofitar cap de les oportunitats", ha exposat Vilalta.