L'eurodiputat d'ERC-NECat Ernest Maragall ha demanat que se suspengui un seminari impulsat per UPyD al Parlament Europeu que atribueix l'augment del nacionalisme català dels últims anys a problemes psicològics, concretament, a un procés d'alienació de la societat catalana.

Margall ha enviat una carta a Guy Verhofstadt, eurodiputat belga i president del grup ALDE, que també inclou CDC, per denunciar l'acte i traslladar-li el seu desacord. Al text, signat també per Ernest Urtasun i Josep Maria Terricabras, s'explica que la conferència "assimila el suport de la ciutadania catalana al procés d'independència a un problema psicològic i psiquiàtric", un tipus d'anàlisi que "tradicionalment han utilitzat els règims totalitaris".

La presentació de l'acte, del qual El Nacional ja va parlar, promogut especialment per Teresa Jiménez Barbad, diputada d'UPyD, es refereix al procés com a "desvaríos necesitados de una intervención psiquiátrica", expressió que ha indignat ERC. Sota la pregunta "Nacionalismes perpetus?", la xerrada engloba la intervenció d'Adolf Tobeña, neurocientífic de la Universitat Autònoma de Barcelona i simpatitzant d'UPyD, que des de fa anys busca explicacions psicobiològiques a l'independentisme.

La divisió d'opinions és constant en aquest eurogrup, ja que des del 2014 engloba partits tan oposats ideològicament com Convergència, PNB, Ciutadans i UPyD. De fet, les dues formacions nacionalistes –CDC i PNB– van oposar-se a l'entrada de C's i UPyD al grup liberal, batalla que van perdre, ja que les noves formacions hi aportaven més eurodiputats.