L'ALDE, el grup del Parlament Europeu on pertany Convergència, ha programat pel dimarts 26 d'abril un seminari impulsat per UPyD, que també forma part del mateix grup, que atribueix l'augment del nacionalisme català dels últims anys a un procés d'alienació de la societat catalana.

La divisió d'opinions és constant en aquest eurogrup, ja que des del 2014 engloba partits tan oposats ideològicament com Convergència, PNB, Ciutadans i UPyD. De fet, les dues formacions nacionalistes van oposar-se a l'entrada de C's i UPyD al grup liberal, batalla que van perdre, ja que les noves formacions hi aportaven més eurodiputats.

Sota la pregunta "Nacionalismes perpetus?", la xerrada engloba la intervenció d'Adolf Tobeña, neurocientífic de la Universitat Autònoma de Barcelona i simpatitzant d'UPyD, que des de fa anys busca explicacions psicobiològiques a l'independentisme.

 A la convocatòria, s'assegura que el nacionalisme és "un òptim combustible per atiar tensions secessionistes apressants​" en una Espanya que no ha resolt "antics litigis entre les diferents pàtries". Al final de la xerrada, tindrà lloc el debat "Suportant provincialismes i nacionalismes a Europa".

Teresa Giménez Barbat, la impulsora

Les teories de Tobeña arriben al Parlament Europeu de la mà de Teresa Giménez Barbat, eurodiputada per UPyD i exmilitant de C's, que presentarà l'acte. Aquest s'emmarca dins el fòrum de ciència Euromind, un projecte impulsat per la mateixa Giménez Barbat i del qual Tobeña forma part del consell assessor.

Tobeña passeja el seu discurs per jornades sobre neurociència arreu d'Espanya i el 2014 ja va participar en una conferència d'UPyD durant la campanya de les eleccions europees. En aquell cas, ho va fer amb una intervenció titulada "La comunión independentista. Neuropsicologia del gregarismo nacional".