ERC va moure’s ahir per a intentar salvar els pressupostos de la Generalitat, esmenant una moció del PSC i obrint-se a estudiar l’impuls de la B-40. Un gest que no ha acabat de satisfer el PSC, que reclama un compromís molt més ferm. Però els republicans insisteixen: aquestes esmenes són un “gest” i han de ser un “punt de partida” i una “oportunitat per a desencallar” i per arribar a una entesa per als comptes. En aquest sentit, s’obren a estudiar “totes les propostes” del PSC sobre el Quart Cinturó. Dit tot això, la portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha instat els socialistes a abandonar “posicions maximalistes” i ha llançat un avís a navegants: “Instal·lar-se en el tot o res moltes vegades pot acabar en res, i això seria una mala notícia”. El mateix missatge dirigeixen a Junts per Catalunya. Amb tots dos mantindran reunions aquest mateix dimarts a la tarda.

En roda de premsa al Parlament aquest dimarts al migdia, Marta Vilalta ha defensat que la moció i les esmenes són “una oportunitat per a construir un acord per a desbloquejar els pressupostos”. En aquest sentit, ha assenyalat que s’obren a “estudiar totes les propostes, les del PSC i les d’ERC” sobre la mobilitat al Vallès. “Ens obrim a parlar de tot. Aquesta creiem que és la manera”. La dirigent republicana ha sostingut que, des del primer dia, han intentat “fer passos” per a desbloquejar i que així continuaran fent-ho. “Si pot ser un vehicle per als pressupostos, som-hi, val la pena intentar-ho”, ha reblat.

En aquest context, els republicans insten els socialistes a abandonar les “posicions maximalistes” que consideren que mantenen: “Ha de decidir si continua en el tot o res o demostra capacitat de construir un acord. Negociar no és guanyar deu a zero. Això només ens porta al bloqueig i a no ser útils a la ciutadania”. Fonts republicanes admeten que no acaben d’entendre l’estratègia del PSC, si el que busquen és el desgast del Govern o realment tenen intenció d’aprovar els pressupostos de la Generalitat.

Més enllà de la moció, el ple d'aquesta setmana també debatrà el decret del Govern per a la pròrroga pressupostària, així com un altre sobre l'impost de patrimoni. Vilalta s'ha mostrat "confiada" que seran convalidats per la "responsabilitat" dels grups parlamentaris.

 

Què diu el PSC?

La contraproposta d'ERC no agrada al PSC. Amb la intenció de fixar l'atenció sobre un dels principals esculls que ara mateix impossibilita un acord pels pressupostos, els socialistes van presentar una moció per al ple d'aquesta setmana que busca refermar el suport del Parlament per la construcció del Quart Cinturó entre els municipis de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. El text demanava "fer efectiu, dins del primer semestre de 2023, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord", i urgia el Govern a entomar "l'execució de les obres". Davant d'aquesta ofensiva, ERC va respondre dilluns, i sobre la botzina, amb una esmena al text del PSC, que aigualia les seves exigències i reduïa la pressió, demanant "acordar" el conveni d'acord i finançament durant el primer semestre de 2023, i obrint la porta a explorar "totes les propostes de millora viaria possibles", això sí, sense descartar la B-40. Segons els republicans, la voluntat és mirar de trobar el punt que condueixi a l'ampli consens polític i també territorial al voltant de la mobilitat al Vallès Occidental.