Tant el cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, com el diputat d'Esquerra Joan Tardà han expressat reticències a integrar els diputats del Partit Demòcrata en el grup parlamentari republicà al Congrés, després que aquest matí Francesc Homs admetés s'està plantejant aquesta possibilitat.

Rufián ha assegurat en declaracions a Europa Press que resulta “més eficaç i útil” per al sobiranisme català que ERC i PDC estiguin en grups separats al Congrés. El diputat republicà argumenta que, d'aquesta manera, els diputats del Partit Demòcrata tindrien “veu pròpia” al grup mixt i ERC la seva, mentre que junts haurien de diluir la defensa del sobiranisme en una sola veu.

Tardà havia expressat el seu parer en el mateix sentit a través d'una piulada.

Homs ha insistit en una roda de premsa aquest matí, que cal esperar a veure si la legislatura es posa o no en marxa amb la investidura d'un candidat a la presidència del govern espanyol. Això no obstant, ha admès que havia parlat amb Esquerra sobre la possibilitat d'incorporar els seus diputats al grup republicà, tot i que ha deixat clar que aquesta negociació s'hauria de fer de manera discreta i no a través de declaracions als mitjans.

El PDC s'ha quedat sense grup propi al Congrés després que en la votació de divendres a la Mesa de la cambra baixa l'abstenció del PP, PSOE i Podemos, ha deixat en mans dels dos representants de Ciutadans la decisió. El president del partit, Artur Mas, ha denunciat en roda de premsa que l'objectiu és "destruir" el PDC per aturar el procés.