El president del Partit Demòcrata Català, Artur Mas, ha denunciat que des de l'Estat s'està intentant "destruir" la formació que lidera, perquè un PDC fort és el que "decanta la balança" per garantir que el procés pugui tirar endavant.

"Han intentat per tots els mitjans eliminar-nos personalment, políticament, no ho han aconseguit i no ho aconseguiran", ha denunciat Mas. El president del PDC ha comparegut al costat del diputat al Congrés Francesc Homs, i acompanyats de la vicepresidenta del partit, Neus Munté, la coordinadora general, Marta Pascal, el responsable d'organització, David Bonvehí, i el senador Josep Lluís Cleries.

Ha protagonitzat una roda de premsa després de reunir-se amb els diputats i senadors del Partit Demòcrata per valorar la decisió de la Mesa del Congrés i del Senat de denegar-los grup propi.

El PDC decanta la balança

"Si Catalunya té alguna possibilitat de sortir-se'n en el procés passa per un partit com el PDC. És el que decanta la balança perquè el procés tiri endavant i Catalunya tingui el seu propi Estat", ha subratllat Mas a l'hora d'analitzar les raons que han portat les dues cambres espanyoles a deixar aquesta formació sense grup.

En aquest sentit, ha recordat que l'any 2004, quan ERC defensava la independència de Catalunya, se li va concedir grup al Congrés.

Mas ha demanat el suport de la societat catalana per impedir que l'Estat aconsegueixi el seu objectiu, i ha denunciat que aquesta situació d'assatjament és possible gràcies al PP, al Partit Socialista, però també gràcies a Podemos i els Comuns, "que presumeixen tant de la seva idea de pluralitat". "Tots aquests junts han intentat silenciar aquest perfil propi del PDC a Madrid", ha reblat, recordant que va ser l'abstenció d'aquests tres grups el que va permetre imposar el parer de Ciutadans.

Rivera: "Chavisme pur"

De la seva banda, Homs ha denunciat que s'ha fet una aplicació "sectària, pròpia de república bananera" i "amb vocació totalitària" del reglament del Congrés per impedir que el PDC tingués grup propi i "limitar la capacitat d'actuació" del seu partit, tot i que ha subratllat que amb "aquesta maniobra" no els faran callar.

Homs ha acusat el president de Ciutadans, Albert Rivera, d'actuar amb "la mateixa reflexió que el chavisme". "És chavisme pur el del senyor Rivera. No m’agrada una cosa: Doncs com que tinc la majoria, fora", ha retret.

El diputat ha lamentat igualment l'actitud de Podemos. "Ells que diuen ser defensors del pluralisme, fins i tot la plurinacionalitat de l'Estat espanyol. Tenien l'oportunitat d'or per ser conseqüent amb el que ells diuen", ha retret després de recordar que han votat amb PP i PSOE, amb la qual cosa ha deixat la decisió en mans de Ciutadans.

Grup amb ERC

Sobre la possibilitat d'incorporar-se en el grup parlamentari d'ERC al Congrés, Homs ha evitat entrar en un "debat públic" amb els republicans, recordant, a més, que no està clar que no s'hagin de tornar a convocar eleccions davant la impossibilitat de tirar endavant la votació d'investidura. Això no obstant, ha admès que ha mantingut contactes amb el grup que lidera Gabriel Rufián en relació a aquest tema.

"Estic molt tranquil des del punt de vista de la convicció que sé que té la gent d'ERC i nosaltres sobre la defensa del Govern i el full de ruta. El que és principal, el que és central, està garantit", s'ha limitat a assegurar.

Pascal: "No ens estovarem"

Pascal ha assegurat que el Partit Demòcrata "continuarà batallant legalment" pel grup, tot i admetre que serà difícil aconseguir-lo. "No ens estovarem de cap de les maneres. Defensarem el procés i les institucions i l'anhel d'aquest poble. Sense cap mena de fissura", ha assegurat. 

La cúpula del PDC s'ha hagut de reunir en un local de la formació al carrer Balmes atès que a la seu central del partit encara s'està fent el trasllat.