La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat aquest dilluns que la no aprovació dels pressupostos de Pedro Sánchez "no té perquè implicar una convocatòria d'eleccions". Així ho ha afirmat després que hagi saltat la notícia que Sánchez estudia convocar eleccions avançades el 14 d'abril. Vilalta creu que aquesta idea pot ser entesa com "una manera de pressionar" als partits independentistes perquè aprovin els pressupostos i ha afegit que "si hi ha eleccions l'únic responsable és el president espanyol".

Preguntada per si mantenen l'esmena a la totalitat als comptes, que s'ha de votar aquest mateix dimecres, Vilalta no ha tancat la porta a retirar-la, però ha reconegut que "estem molt lluny". En aquest sentit, la portaveu ha recordat que les condicions per deixar tramitar els pressupostos són "un diàleg sincer" sense "renunciar a l'autodeterminació" i "la fi de la pressió".

Per això, tot i reconèixer que és difícil que hi hagi un canvi d'última hora en la posició del president Sánchez, Vilalta li ha demanat que "sigui valent i faci esforços, malgrat el soroll dels extremistes". "Encara hi ha temps perquè es moguin", ha defensat en aquest sentit. Tot i això, malgrat que els comptes quedin rebutjats, la portaveu dels republicans ha defensat que seguiran "apostant pel diàleg". 

"Per nosaltres també és un esforç el diàleg, però ho fem, i ell també hauria d’estar a l’alçada i ser valent", ha defensat. "Sánchez ha de ser valent, al feixisme no se'l combat fent el mateix que ell sinó al contrari: apostant per les llibertats i posant la política al centre", ha afegit, després de qualificar la manifestació d'aquest diumenge de "fracàs" i de constatar que "la majoria silenciosa es va quedar a casa". Per ERC, la baixa participació a la concentració -45.000 persones segons la delegació del govern espanyol-, haurien de portar a Sánchez a "tornar a la taula de negociació".

Finalment, a un dia per l'inici del judici al procés, Vilalta ha tornat a denunciar la manca de drets i garanties i ha fet una crida a les mobilitzacions.​