El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estudia el 14 d'abril per convocar-hi eleccions generals, tot just un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics del 26 de maig, segons han assegurat a EFE fonts de l'executiu.

Aquesta possibilitat té lloc en un escenari d'incertesa per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de 2019, les esmenes a la totalitat del qual es debaten a partir de demà al Congrés, i d'un clar distanciament de l'executiu espanyol amb els partits independentistes catalans.

S'hi suma la manifestació celebrada ahir diumenge a Madrid en demanda d'eleccions anticipades convocada pel PP i Cs, i en la qual es va tornar a reclamar a Pedro Sánchez que doni la paraula als espanyols a les urnes.

Dia de la República i Diumenge de Rams

En tot cas, el 14 d'abril és el dia en què es commemora la proclamació de la República l'any 1931, tant la catalana proclamada per Macià a Barcelona com l'espanyola proclamada hores després a Madrid. A més, coincideix amb el Diumenge de Rams, és a dir, amb el principi de les vacances de Setmana Santa, un fet que podria afectar-ne la participació.

Aquesta possible convocatòria obligaria el govern espanyol a dissoldre les Corts i convocar les eleccions la setmana que ve, el proper 19 de febrer, per complir els 54 dies que estableix la llei.

La possibilitat d'un superdomingo electoral per al 26 de maig també ha planat en l'horitzó, encara que té destacats detractors entre les mateixes files socialistes.

Els barons del PSOE prefereixen acudir a les urnes sota una estricta perspectiva territorial, sense haver d'afegir com a ingredients electorals els aspectes més delicats de la vida política nacional, com ara la crisi territorial a Catalunya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat