Queden poques hores perquè expiri el termini perquè els partits presentin a la Junta Electoral Central les seves propostes de coalicions. La data límit és divendres. En aquest context, ERC ultima amb els comuns crítics Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet incorporar-los a les seves llistes al Congrés dels Diputats, però també a les de Barcelona. 

Tot just fa un mes que Elisenda Alamany, del cercle de confiança de Xavier Domènech, va abandonar Catalunya en Comú i va crear un nou partit, NOVA, que va inscriure al registre de partits aquest mateix dilluns. Des del dia que va deixar els comuns, van intensificar-se les converses amb ERC per teixir aliances de cara al nou cicle electoral. Per bé que inicialment havia sonat per anar a les llistes de Madrid, segons han avançat alguns mitjans i ha confirmat El Nacional, pren força que Alamany acabi sent la número dos d'Ernest Maragall. Fonts coneixedores de les negociacions afirmen que de moment l'acord no encara no està tancat. 

Fins ara, un dels noms que sonava amb força per acompanyar Maragall en la candidatura a Barcelona era el de la consellera Ester Capella. L’actual titular de la cartera de Justícia ja havia estat regidora de l’ajuntament i és un dels pesos pesants dels republicans. Finalment, però, aquesta opció s’ha anat desinflant amb el pas dels dies. 

Fonts dels republicans allunyaven a principis de setmana la possibilitat que Capella fes el pas a l’ajuntament en ser un dels pilars d’ERC al Govern de la Generalitat, especialment ara que el vicepresident, Pere Aragonès, està de baixa per paternitat. De fet, la consellera ha assumit també les funcions de la cartera de vicepresidència i Economia durant aquest període.

Nuet i Forcadell, amb Junqueras i Rufian al Congrés

El que sí que estaria ja fet és el fitxatge de Joan Josep Nuet per a la candidatura d'ERC al Congrés dels Diputats, la que encapçala Oriol Junqueras. Al president del partit el seguirà Gabriel Rufian, darrera seu aniria Carolina Telechea, que va entrar com a diputada al Congrés en el lloc d'Ester Capella, quan aquesta va ser designada consellera de Justícia. Telechea, exmembre del PSC, és de la màxima confiança de Junqueras i el partit està molt satisfet amb la seva tasca a Madrid aquests darrers mesos. La quarta plaça podria ser ja per a Nuet. 

Un altre dels dubtes que encara hi ha sobre les llistes al Congrés és qui les encapçalarà a Lleida i Tarragona. De moment, només se sap que la germana de la consellera empresonada Dolors Bassa, Montse Bassa, liderarà la de Girona. 

A Tarragona, la idea dels republicans és comptar amb l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també en presó preventiva i pendent del judici que està tenint lloc al Tribunal Suprem. Fonts del partit han assegurat a El Nacional que “aquesta és la idea”, però s’haurà de veure si es pot acabar materialitzant, ja que l’expresidenta de la cambra catalana, nascuda a Xerta, volia passar a una segona fila de la política.