Elisenda Alamany ha decidit abandonar el grup parlamentari dels Comuns. Després de mesos d'estira i arronsa amb la direcció del partit, qui va ser número dos de Xavier Domènech ha decidit deixar Catalunya En Comú, agreujant així la crisi que arrosseguen els comuns i en plena cursa per les eleccions espanyoles i municipals. Així ho ha avançat Nació Digital, i ha pogut confirmar El Nacional. 

Alamany farà una roda de premsa aquest dimecres al Parlament per fer pública la decisió i explicar els propers passos. Fonts properes a ella ja avancen a aquest diari que no pensa deixar l'escó de diputada. Es quedarà, per tant, com a membre no adscrita al Parlament. Fonts del comuns carreguen contra aquesta possibilitat i alerten que fer-ho seria anar contra el codi ètic del partit. La sortida d'Alamany del grup deixa Catalunya en Comú amb set diputats a la cambra catalana.

El moitu principal que empeny Alamany a fer aquest pas és que des que l'octubre passat van presentar el corrent crític Sobiranistes, els comuns no s'han posat les piles. La plataforma demanava un canvi de rumb i redreçar el partit perquè s'estava apartant del sobiranisme. Ara, segons explica l'entorn d'Alamany, "el temps ens ha donat la raó". 

L'exnúmero dos de Domènech s'ha anat allunyant en els últims mesos de la partit liderat per Ada Colau, al·legant que ICV s'ha fet amb l'espai, i per la seva equidistància amb el procés i la situació dels presos polítics. A l'octubre va formalitzar-se el trencament, quan arran de la presentació de Sobiranistes, va ser apartada de les tasques de portaveu dins el grup de Catalunya en Comú al Parlament. Ara, es formalitza la separació

A més, la cursa electoral per les muncipals encara havien fet més insostenible la situació. Sobiranistes ha impulsat el nou espai Guanyem, que inclou comuns i cupaires crítics i que es presentarà a una quinzena de ciutats catalanes, com és el cas de Girona, Badalona, Ripollet, Cerdanyola, Sant Boi, Sitges o Manresa, al marge de la candidatura oficial que presenti Catalunya en Comú. 

Amb la seva marxa, que se suma a la d'altres pesos pesants de l'espai com la de Xavier Domènech el passat mes de setembre, s'agreuja la crisi política oberta a aquest espai i ho fa en un moment delicat pel partit, a només dos mesos de les eleccions generals. Els comuns van guanyar les eleccions espanyoles del 26-J a Catalunya, amb Domènech al capdavant, i l'objectiu del partit seria revalidar aquesta victòria. A hores d'ara, però, les enquestes els deixen molt lluny d'aquesta possibilitat.