"Visca Catalunya, i Sabadell més". Així ha començat la seva intervenció el cap de llista d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i és que els republicans han decidit jugar el partit de l'acte central de campanya a casa, en concret, a Sabadell, d'on és veí Rufián des de fa 8 anys i bastió en mans dels republicans des de les darreres eleccions municipals.

"La primera ciutat republicana d'aquest país", ha clamat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha estat rebut amb crits de "president" per les més de 800 persones que s'han congregat a la plaça del doctor Robert. Mentre que el republicà Joan Tardà demanava als votants de la CUP que els ajudin "per enllestir la feina".

Durant les dues hores que ha durat l'acte, tant la plana major de la candidatura, així com la cúpula del partit, han reivindicat la tasca que el grup parlamentari ha dut a terme en el Congrés dels Diputats, així com reivindicar ERC com l'únic partit independentista que representa millor la "síntesi" de Catalunya per la seva diversitat i que és capaç de guanyar. Segons Junqueras, els republicans hi tenen tot el dret, perquè els avala la seva història en què han mantingut un "compromís absolut" amb la independència i la justícia social.

"No hi ha cap partit polític, cap opció política que tingui un currículum i un full de servei com té ERC", ha expressat el vicepresident i conseller d'Economia. Unes declaracions que han posat en peu a tots els assistents, fins al punt d'esclatar al crit d'"independència" i "president", de nou. 

Moment que ha aprofitat el president republicà per carregar contra En Comú Podem, com ja és habitual en aquesta campanya. "No ens conformarem, com diuen alguns, en fer algun gest que ens faci callar durant 25 anys, no volem que aquesta societat calli mai", ha exclamat Junqueras.

Missatge compartit pel cap de llista. "No podem canviar l'Estat espanyol, i em dol, perquè recordo el Pablo Iglesias de la Tuerka que defensava el dret d'autodeterminació de tothom", ha lamentat per acabar afegint: "Pablo, tú antes molabas".

L'ajuda de la CUP

Després de 10 dies de campanya, per primera vegada, els republicans han demanat directament als votants de la CUP que li facin confiança el 26-J. Un clam que ja havia expressat el tàndem Rufián-Tardà en una entrevista a El Nacional.

Precisament, ha estat també el número 2 d'ERC al Congrés, Joan Tardà, qui en nom de "l’escamot de Madrid", ha demanat als companys "independentistes que no voten ERC", és a dir, "els companys de la CUP", que "ens ajudin" perquè "tenim una eina que ens farà vencedors", fent referència a la majoria independentista del Parlament de Catalunya. El republicà opina que si en les eleccions generals guanya ERC, segur que aquesta majoria "enllestirà la feina". 

Clatellada al PSOE

El número 2 d'ERC, Joan Tardà, respon a la socialista Susana Díaz, qui ha recuperat el discurs anticatalanista durant la campanya: "Visca Andalusia lliure i republicana, aquesta és la nostra resposta perquè només tenim un principi, el de la fraternitat". També ha tingut unes paraules per a la candidata del PSC, Meritxell Batet, qui els ha acusat de fracturar la societat catalana. "Insensata, Meritxell, insensata, nosaltres volem democràcia", ha expressat. 

Municipalisme

L'alcalde de Sabadell, el republicà Juli Fernàndez, ha defensat el paper d'Esquerra Republicana en l'àmbit municipalista. "El republicanisme del dia a dia el que fa és trobar solucions i recuperar la confiança de la gent, el que fem és ser exemplars", ha asseverat. Tanmateix, ha qualificat Sabadell com la "capital del republicanisme català".

Cal tenir en compte que ERC ha convertit Sabadell en un dels seus bastions, després que en les eleccions municipals del 2015, aconseguís fer fora després de 16 anys els governs socialistes, la majoria d'ells marcats per l'etapa de Manel Bustos i el cas de corrupció Mercuri.