O Xavier García Albiol o Dolors Sabater. Sota aquesta dicotomia ERC i Guanyem Badalona, agrupats sota la marca 'La Badalona Valenta' i liderada per Sabater, sumen forces i surten a guanyar el proper 26 de maig. Els republicans han escollit Badalona aquest diumenge a la tarda per fer un acte de campanya, on han crescut en els propers anys i on podrien governar després del 26-M. Allà, els republicans han avisat que les enquestes donen un frec a frec entre la candidatura del Partit Popular i la seva i avisen que "pot anar d'un vot".

Així ho ha defensat el vicepresident del Govern i president adjunt de partit, Pere Aragonès, en un acte davant unes 400 persones al barri de Bufalà de Badalona, on ha erigit la ciutat com "la més gran de les trinxeres a Catalunya per sepultar el feixisme" i ha carregat contra aquells que "volen dividir l'escala de veïns pels seus orígens" o "per la bandera que tenen al balcó", en referència a Albiol. El dirigent republicà també ha carregat contra el PSC, que va pactar amb els populars i Cs una moció de censura per fer fora Sabater de l'alcaldia ara fa un any, i ha avisat que "els del 155 tornaran a pactar perquè la Dolors no sigui alcaldessa".

És la mateixa idea que ha defensat Sabater en el seu torn d'intervenció, on ha erigit la seva candidatura com l'"única que pot plantar cara al representat del PP", i també ha avisat que el PSC "no és de fiar". La candidata de Guanyem-ERC ha fet un discurs en clau social, assegurant que són l'única fora que "pot treure el poder de l'Ibex 35", i també nacional, quan ha defensat la república i la llibertat de presos polítics i exiliats. "El que divideix la ciutat no és si ets independentista o no, el que divideix és la pobresa", ha avisat, davant aquells que la critiquen perla seva vessant independentista.

A l'acte també hi ha hagut un missatge polític del president d'ERC, Oriol Junqueras, que des de la presó ha enviat una carta de suport a Sabater i Lladó i els ha demanat guanyar les eleccions perquè considera que és el "vot de major utilitat per una ciutat més cohesionada". "Badalona i Catalunya es mereixen que Sabater sigui alcaldessa. Feu equip i guanyeu, guanyeu i torneu a guanyar", ha afegit.

Badalona: plebiscit entre Albiol i Sabater

ERC centra els esforços de la campanya municipal a Barcelona, on les enquestes els diuen que poden superar l'alcaldessa Ada Colau i guanyar les eleccions, però també en poblacions com Badalona, on poden recuperar el govern municipal, perdut arran de la moció de censura de fa un any. La cita amb les urnes del proper 26 de maig en aquesta població del Barcelonès Nord es viu com un plebiscit entre Albiol i la candidatura unitària d'ERC i Guanyem Badalona amb Dolors Sabater al capdavant. Tot i la suma d'esquerres per fer front a Albiol, Sabater i els republicans no han aconseguit sumar al conjunt dels comuns a al seva candidatura que es presenta amb una altra llista amb ICV, que ja es va presentar en solitari el 2015.

Tot i la polarització, però, molt probablement cap dels dos obtindrà la majoria absoluta, pel que caldran pactes post-electorals. Aquí serà especialment determinant el paper del PSC, que fa quatre anys va pactar amb Sabater i ERC per permetre un "govern del canvi", però que el juny de 2018 es va unir amb el PP i Cs una moció de censura que el va fer alcalde. Els socialistes, que fa anys tenien Badalona com a feu, volen provar de recuperar-lo aprofitant l'embranzida del PSOE de Pedro Sánchez a l'Estat i l'altaveu que li ha donat l'últim any de govern municipal. Tot i que el PSC va guanyar a les eleccions del 28-A, les enquestes municipals situen el seu candidat, Àlex Pastor, lluny encara dels altres dos competidor. 

A quinze dies exactes per saber el veredicte de les urnes, 'La Badalona Valenta' centra esforços en superar les expectatives que els donen les enquestes, i que els situen en un ajustat frec a frec amb Albiol, per aconseguir el primer lloc i poder forçar un pacte d'esquerres a la ciutat.