"No volem quatre anys més de govern Colau, volem quatre anys de govern republicà i independentista". És la idea que la candidatura d'ERC a Barcelona, liderada per Ernest Maragall, repeteix com un mantra a mítings i atencions als mitjans. Els republicans es reivindiquen com l'únic partit independentista que té possibilitats de guanyar les eleccions a Ada Colau i defensen la importància de convertir Barcelona en "capital de la república" i fer que lideri la "batalla per la independència".

Així ho ha defensat el president del partit, Oriol Junqueras, en un vídeo gravat aquest mateix diumenge a la presó de Soto del Real i que s'ha emès a l'acte de Barcelona, després que la JEC no li hagi permès aparèixer en directe per videoconferència. Junqueras ha defensat que la victòria a la capital catalana és "imprescindible" i ha demanat consolidar la victòria del passat 28-A i fer Maragall alcalde. 

El candidat republicà també havia defensat poc abans que la independència s'ha de liderar des de Barcelona i que és aquí on cal treballar per aconseguir que el projecte tingui "el suport social majoritari". Així, ha defensat que la capital catalana ha de liderar "aquesta batalla per la independència" i ha reclamat que no ho faci com a "acompanyant de luxe sinó com a protagonista". "Barcelona no vol dimitir de la seva responsabilitat, ser capital de la República", ha afegit. 

En l'acte també hi ha participat la número dos d'ERC a la capital, Elisenda Alamany, que ha estat molt crítica amb Ada Colau, a qui ha acusat de no estar a l'altura del moment i de governar la ciutat "de forma aïllada amb la resta del país". També el president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat que els republicans no pretenen fer de "crossa de ningú, tampoc d'Ada Colau" i ha reclamat aprofitar l'oportunitat per tenir un "alcalde republicà i independentista".

Reforma de l'avinguda Maria Cristina i la plaça Espanya

El míting central d'aquest diumenge, que s'ha celebrat al Parc de l'Espanya Industrial, al barri de Sants-Montjuïc, també ha servit per llançar diverses propostes sobre aquesta part de la ciutat. Així, ha anunciat una transformació de l'avinguda Maria Cristina, on ha proposat fer una rambla i també canviar-li el nom. A més, ha ofert una reforma integral de la plaça Espanya i del Paral·lel i convertir el teatre Arnau en un equipament municipal d'arts escèniques obert a les entitats de la ciutat.

En acabar l'acte, Maragall i Torrent han fet un partit de ping-pong, l'esport preferit del candidat a l'alcaldia, que ha guanyat per 11 a 6. 

Sants-Montjuïc, segons els republicans, és l'Ohio de Barcelona. És a dir, que qui guanya aquí, guanya a tota la ciutat. Veurem, doncs, quins són els resultats d'aquest barri el 26-M.