ERC considera que la delegació escollida pel Govern de cara a la mesa de negociació amb l'Estat és la que "millor pot representar la ciutadania de Catalunya". Així ho ha defensat la portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha assegurat que es tracta d'una composició "inclusiva i representativa" i que és la que pot "generar més consens" i "confiança" entre les parts. Per això, ha exigit al govern espanyol, i especialment al president Pedro Sánchez, que els noms proposat per la Generalitat no serveixin com a "excusa per no començar a treballar".

"No han dit tant que volen aquest diàleg? Doncs que es noti aquest dimecres. Que no utilitzin els noms com una excusa per no asseure’s", ha demanar Vilalta, després que des de la Moncloa hagin expressat la seva sorpresa per la composició de la delegació, especialment pel fet que no tots els seus membres formin part de l'executiu. 

A més del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, que formaran part de la mesa a l'obertura i en tots els casos que siguin necessaris, els escollits per la part catalana són els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, així com l'excap de gabinet de Puigdemont i Torra, Josep Rius.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció republicana, Vilalta ha recordat que l'acord amb el PSOE per la investidura no se circumscrivia la composició de les delegacions a membres del govern, sinó a les persones designades per aquest, i ha defensat que ells "respectaran" i "no vetaran" cap nom dels que proposi Sánchez per a la seva part.

Fins al moment des de Moncloa s'havia anunciat que a més de la la presència del president Pedro Sánchez quan toqui, la delegació de espanyola estaria formada pels vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias i els ministres Manuel Castells, Carolina Darias i Salvador Illa. Tot i això, ara es podria modificar per equiparar els rangs a la delegació catalana. Fonts republicanes asseguren que van comunicar a la Moncloa els noms de la seva delegació aquest diumenge al vespre.

 

"Ens entregarem amb cos i ànima per poder començar la feina"

Més enllà de noms, la dirigent republicana ha defensat que el fet que Torra i Aragonès només formin part de la mesa en moments puntals és de "manual de negociació", per tal de "preservar-lo dels treballs més formals i periòdics" i perquè serveixin de desllorigador en casos de bloqueig o quan es "requereixi". A més, ha defensat que els republicans es creuen la mesa "més que ningú i més que mai" i ha assegurat que s'hi entregaran "en cos i anima per poder començar la feina" ja aquest dimecres, amb la primera trobada a Madrid. 

Per altra banda, sobre com unes eleccions anticipades a Catalunya poden alterar la mesa, Vilalta ha assegurat que "quan es concreti el calendari electoral" s'haurà de "debatre internament a la pròpia mesa", però que els agradaria que "no quedés afectat". 

Des d'ara fins dimecres, els negociadors catalans es reuniran per concretar quin ha de ser l'ordre del dia i les peticions que posaran sobre la taula, per tal d'anar a l'una. De la primera reunió s'espera, almenys, que en surti un calendari i una periodicitat per a les futures trobades de negociadors.