Ara mateix ERC no vol contemplar ni explorar cap escenari que no sigui aprovar els pressupostos de la Generalitat amb la CUP. Així ho ha reiterat la portaveu dels republicans en roda de premsa aquest dilluns, dia en què la militància anticapitalista està decidint si presenta o no una esmena a la totalitat als comptes de l'Executiu aprovats el dimarts de la setmana passada pel Govern.

Entre les preguntes obertes que han de votar els cupaires hi ha un camí que seria el de presentar ara una esmena a la totalitat, però seguir negociant fins a l'últim moment per si finalment l'aixequen, ja que l'esmena es pot retirar minuts abans del debat a la totalitat que se celebrarà el 22 de novembre. I si sortís aquesta opció, Vilalta ha assegurat que ERC seguirà negociant: "La voluntat d'ERC és aprovar els pressupostos amb la CUP. Ni varia, ni ha variat, ni variarà". 

 

"Segueix la voluntat negociadora i no entrarem a explorar altres escenaris fins que aquest estigui tancat", ha reiterat la portaveu, que no ha volgut fer futuribles i ha reivindicat que no deixaran de negociar perquè consideren que el millor pel país és aprovar aquests comptes amb la majoria que va fer possible la investidura de Pere Aragonès: "Si la CUP aposta per seguir negociant, nosaltres voldrem seguir negociant". 

La votació de la CUP s'ha iniciat aquest dilluns i acabarà a les 23.59, i dimarts al migdia els representants anticapitalistes faran públics els resultats. En total es produiran tres votacions: la primera serà sobre si presenten una esmena a la totalitat als pressupostos i no possibiliten la seva tramitació o si s'abstenen, i la segona, en cas que votin per presentar esmena a la totalitat, si prefereixen continuar negociant o si "s'acaba la negociació". La tercera votació preguntarà a la militància si, en cas d'abstenir-se i no presentar esmena a la totalitat, consideren que l'acord amb el Govern és "insuficient per a l'aprovació definitiva" o si ja estan satisfets amb l'actual acord.

Donar compliment als acords

Vilalta ha enviat de nou un missatge als cupaires tot apuntant que són uns comptes expansius, que fan un gir a l'esquerra i que signifiquen un pas endavant en la inversió social i deixen enrere les retallades que va viure el país: "És una proposta transformadora", i ha sentenciat que l'aprovació dels pressupostos són la segona part de l'acord d'investidura: "Amb aquestes partides pressupostàries podrem donar compliment als acords". 

"Necessitem aquests pressupostos per servir millor a la gent en la línia dels compromisos que van fer possible la investidura", ha seguit ressaltant Vilalta, que ha dit que encara hi ha marges i ha reconegut que confien que decideixin no presentar una esmena a la totalitat perquè seria "el més coherent". 

Per això ha rebutjat avançar altres escenaris com negociar amb els comuns i el PSC, que s'ofereixen constantment al Govern per poder-los tramitar: "Avui és factible aprovar els pressupostos amb la CUP perquè no hi ha esmena a la totalitat. És factible i no contemplem altres escenaris". 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)