Amb el rellotge electoral en marxa enrere i en plenes negociacions d'emergència entre Junts i ERC per formar un nou Govern, els republicans, han tancat aquest dissabte un executiu amb la CUP.  No ha estat, però, per governar la Generalitat, sinó per ampliar el govern de l'Ajuntament de Tarragona.

Fins ara, l'executiu, liderat per l'alcalde Pau Ricomà (ERC), estava format per 7 membres d'ERC i 2 dels comuns. Ara, també s'hi afegiran les dues regidores de la CUP, que han explicat que han pactat un acord programàtic que arriba després de setmanes treballant en aquesta entesa. Tot i això, els comuns no han donat el seu sí i debatran amb les bases la seva continuitat al capdavant del consistori.

carla aguilar i pau ricoma - acnImatge: La tinent d'alcalde Carla Aguilar (comuns) amb l'alcalde Pau Ricomà (ERC) / ACN

Així doncs, Eva Miguel i Inés Solé (que ha entrat al lloc de l'ara diputada al Parlament Laia Estrada) passaran a formar part del govern tarragoní. L’acord programàtic, que no ha estat acceptat per Junts per Tarragona, es va presentar ahir a la tarda a En Comú Podem per tal que el puguin debatre en la seva pròxima assemblea.

Segons la CUP, amb l’ampliació de l’executiu municipal "es vol enfortir el canvi que les formacions van proposar per Tarragona des de l’inici d’aquest mandat": "Aquesta incorporació permetrà  sumar esforços i enfortir el govern municipal per seguir treballant en el programa transformador per la ciutat".

Eva Miguel (esquerra), Inés Solé (centre) i Laia Estrada (dreta) durant la presentació del relleu al grup municipal de la CUP a Tarragona.

Imatge: Eva Miguel (esquerra), Inés Solé (centre) i Laia Estrada (dreta) durant la presentació del relleu al grup municipal de la CUP a Tarragona / ACN 

Els comuns ho han traslladat ara a la Coordinadora del Partit i ha convocat una assemblea el dilluns per valorar la situació. "Qualsevol negociació per part d’ERC d’incloure Junts per Tarragona al govern comportaria un trencament unilateral per part d'ERC del Pacte de govern municipal vigent", ha avisat el partit d'Aguilar.

Negociacions encallades a la Generalitat

Quan es compleixen exactament tres mesos de les eleccions catalanes, els principals implicats en la negociació per evitar que es repeteixin treballen contra cronòmetre -de dotze dies- per trobar el desllorigador definitiu per investir Pere Aragonès i que Catalunya disposi, després de més de mig any, d'un govern en plenes funcions. Els contactes, encara que no siguin públics, no han cessat, segons confirmen fonts coneixedores de la negociació. 

De portes enfora, les posicions estan enrocades. Aparcat el gran obstacle sobre el full de ruta independentista i el Consell per la República, que Junts s'ha avingut a discutir al marge de la investidura i l'acord de governabilitat, ara el pols es concentra en la forma que haurà de tenir el nou govern. Esquerra Republicana ha guardat al calaix l'opció de repetir la coalició amb Junts de manera immediata i insisteix en un govern en solitari. Els republicans asseguren haver-se sentit estafats al llarg d'aquests mesos de negociació i ara reclamen a Junts que primer investeixin i després ja parlaran d'una hipotètica integració al govern. Per contra, els de Puigdemont i Sànchez només estan disposats a fer Aragonès president si compta amb ells a l'executiu ja des del principi. 

Imatge principal: El vicepresident Pere Aragonès i l'alcalde de Tarragona Pau Ricomà (ACN)