El jutge d'Instrucció número 6 de Tarragona ha retirat l'ordre de detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada. En una resolució d'ahir mateix, menys de 24 hores després de dictar l'ordre de detenció, el jutge la deixa sense efecte davant d'un conflicte d'interessos entre el jutjat i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La condició d'aforada d'Estrada ha fet que el seu cas salti al TSJC, però el jutge d'Instrucció número 6 manté que és ell qui ha de tancar la instrucció. Mentre el TSJC no resolgui si els seus tràmits han d'incloure la declaració com a investigada de Laia Estrada, el jutge d'Instrucció número 6 de Tarragona desestima, de moment, la possibilitat d'obligar-la a comparèixer mitjançant una detenció.

 

Moments després de saber-se la notícia, Estrada ho ha anunciat per Twitter.

 

"L'error és la motivació de la causa, no només vull posar el focus en aquesta fase en que jo soc diputada, s'ordena la meva detenció i la causa passa a ser del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", deia Estrada aquest mateix matí abans de conèixer que l'ordre de detenció quedava sense efecte. Laia Estrada no era diputada en el moment en què va decidir no comparèixer. "Sabia perfectament quines eren les conseqüències", ha afegit.

Laia Estrada ha denunciat "una política repressiva que afecta moltes persones" i ha destacat que "ve per part de l'Estat i també per part de la Generalitat".

 

detención laia estrada

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha activat el servei jurídic per tenir una certificació oficial conforme Estrada és diputada del Parlament. La presidenta va recordar que l'article 22 del reglament de la cambra legislativa catalana li "reconeix la immunitat". I va afegir: "Estableix que durant llur mandat els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant".

Estrada està acusada de desordres públics en la manifestació del 21 de desembre del 2018, durant el Consell de Ministres a Barcelona. La diputada va ser citada a declarar als jutjats de Tarragona el 30 de desembre del 2020 i el 21 de gener del 2021, però no s’hi va presentar, motiu pel qual ahir es va dictar l'ordre de detenció. 

L'acusació de Laia Estrada s'emmarca en els fets del 21 de desembre del 2018, durant el Consell de Ministres, i en les mobilitzacions que hi va haver contra la reunió de l'executiu espanyol. Les protestes van acabar amb una manifestació de 80.000 persones. Hi va haver altres manifestacions a Girona, l’Ampolla, Tarragona o Lleida. El jutge la citava primer, i pretenia detenir, després, Estrada per la "injustificada" absència en les citacions de declaració com a imputada.