Pas en ferm d'ERC, la CUP i els comuns. Els tres partits han presentat aquest dimecres un escrit al Parlament per forçar la convocatòria de la comissió de l'estatut dels diputats, òrgan que ha de servir per abordar la situació del diputat de Junts Francesc de Dalmases en relació amb la seva actitud durant una entrevista a Laura Borràs al programa Faqs de TV3 aquest juliol. L'informe intern de la formació, que va concloure que Dalmases va tenir una actitud "incorrecta" amb la periodista Mònica Hernández en "perdre els nervis de manera exagerada" i escridassar-la, ja ha provocat que el diputat, del cercle proper de Laura Borràs, hagi abandonat la vicepresidència del partit i dimitit del seu càrrec a l'executiva, així com renunciat com a membre de la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del Parlament.

Però la decisió no ha calmat els ànims dels partits. Ans al contrari, aquests tan sols s'han reafirmat en la necessitat d'investigar des del Parlament l'actuació de Dalmases. La convocatòria de la comissió pot forçar-se si la reclamen dos o més grups parlamentaris, i aquesta ha estat la via per la qual s'ha optat. A la proposta dels republicans, els cupaires i els liles no s'hi ha sumat el PSC, qui ha explicat a ElNacional.cat el perquè del seu posicionament: segons els socialistes, la interpel·lació dels tres partits és innecessària perquè Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l'estatut del diputat, ja ha confirmat la convocatòria per aquest mateix dijous, malgrat la dilació de tres mesos.

I és que el passat 19 de juliol, després d'esclatar el cas de forma pública, ERC, la CUP i els comuns ja van perseguir la mateixa via presentant un escrit a la Mesa de la cambra per reclamar l'activació de la comissió i estudiar així si Dalmases havia trencat amb el codi de conducta del reglament del Parlament. Només dos dies després, sumaven el suport dels socialistes en una carta a l'aleshores presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, instant-la a iniciar un procediment contra el diputat de Junts.

Cuevillas, impermeable fins ara, fa el pas

Malgrat la pressió, Cuevillas s'havia mostrat impermeable, evitant convocar l'òrgan parlamentari durant tres mesos. Ara, però, i amb l'informe intern del partit sobre la taula, no ha pogut evitar més la dilació i s'ha vist obligat a fer un pas endavant. El diputat de Junts, també molt proper a Borràs, va reunir ahir dimarts la Mesa de la comissió, si bé admetent "dubtes" perquè el codi de conducta "no s'ha aplicat mai" i no tenen l'experiència necessària per avançar. La Mesa de la comissió s'ha reconvocat per aquest dijous. Serà llavors quan es fixarà una data per a la comissió de l'estatut dels diputats, entre els dubtes sobre si es pot actuar davant de fets exteriors com els de Dalmases. Des de la Mesa del Parlament, però, asseguren que el reglament de la cambra fixa que un diputat ha de mantenir les formes també fora de l'espai institucional, i que per tant és legítim avaluar el seu comportament als estudis de TV3.