ERC ha carregat aquest dilluns al matí contra la gestió de la pandèmia de coronavirus per part del govern espanyol. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha qualificat les mesures adoptades per l'executiu estatal de poc "eficaces i lentes", pel que ha exigit al president Pedro Sánchez "més contundència". A més, ha lamentat la recentralització i l'intent de desplegament de l'exèrcit.

"No es pot fer politiqueig en un tema tan seriós", ha afirmat Vilalta en una roda de premsa celebrada per via telemàtica. 

Els republicans lamenten la "recentralització" de competències de la Generalitat a través de l'estat d'alarma, ja que consideren que el Govern català és qui "millor" pot prendre decisions sobre el seu territori i, a més, consideren que caldria un "confinament generalitzat de l'Estat" i que "s'aïllin les zones on hi ha més contagi" com ara Madrid. "Ja van tard, que no deixin passar ni un dia més", ha exigit. La capital espanyola és un dels principals focus de l'estat, amb més de la meitat dels diagnosticats de l'Estat i dos terços de les víctimes mortals.

A més, Vilalta ha carregat contra les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que aquest diumenge va assegurar que l'exèrcit es desplegaria allà on calgués de l'Estat, també a Catalunya. En aquest punt, els republicans s'han mostrat sorpresos per aquesta proposta i han assegurat que no entenen quina és la funció de les forces armades en aquesta crisi. 

"No entenem que la millor mesura per aturar el virus sigui el desplegament de l'exèrcit. De fet al contrari, el que entenem és que aquí l'exèrcit, d'entrada, no hi té res a fer", ha retret a l'executiu espanyol. També ha avisat que "calen decisions polítiques que el govern de l'Estat no ha pres i la Generalitat sí" i ha considerat que "ni recentralitzar serveis i competències, ni treure l'exèrcit" són mesures necessàries per a aquesta crisi.

També ha demanat al govern espanyol mesures econòmiques i que s'aturi el cobrament dels subministraments fonamentals i les hipoteques, així com mesures pels autònoms.

 

Tancament de files amb l'executiu català i Torra

Per altra banda, Vilalta ha volgut tancar files amb la gestió que està fent de la crisi la Generalitat i ha volgut aclarir que no hi ha fissures entre els membres del govern que formen part del seu partit i els de JxCat, pel que ha donat "tot el suport" al president Quim Torra. També ha qualificat la reunió d'aquest matí dels grups parlamentaris amb Torra de "molt positiva" i ha assegurat que "ha estat útil per abordar de forma conjunta la crisi". 

Finalment, sobre el fet que el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, hagi donat positiu per coronavirus​, Vilalta ha assegurat que està "confinat a casa" però que està "mitjanament connectat" i que s'han pres "les mesures oportunes d'aïllar les persones que hi han tingut contactes" recentment. També ha assegurat que es va fer les proves en començar a presentar símptomes i ha assegurat que cap altre membre de la direcció dels republicans té la infecció.