Diumenge, en el marc de l’estat d’alarma pel coronavirus, l’Exèrcit va començar a desplegar-se en set ciutats espanyoles. Aquest dilluns s’hi han afegit set ciutats més, on s’han desplegat efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME). I, si cal, també ho farà a altres territoris, com Catalunya o el País Basc. El cap de l’Estat Major de Defensa (JEMAD), el català Miguel Ángel Villaroya, ha deixat clar que “serà igual que a la resta d’Espanya” i que no faran cap mena de distinció territorial. Ho han batejat com a Operació Balmis.

El desplegament de l'UME va començar per Madrid, València, Sevilla, SaragossaLleó, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. Aquest dilluns s’hi han afegit set ciutats més: Màlaga, Burgos, Logronyo, Valladolid, Osca, Terol i Guadalajara. En total són més d’un miler els militars que s’han desplegat arreu de l’Estat espanyol.

Quan se li ha preguntat sobre el possible desplegament de l’Exèrcit en zones com Catalunya o el País Basc, Miguel Ángel Villaroya ha volgut deixar clar que “serà igual que a la resta d’Espanya” i que “no hi ha diferència de cap mena”. En aquest sentit, el JEMAD ha assenyalat que el desplegament serà “progressiu i en funció de les necessitats anirem augmentat el desplegament en altres zones d’Espanya on es necessiti”.

“Estem ja preparats, llestos i actuant d’una forma conjunta amb la resta d’administracions de l’Estat per posar fi a aquesta amenaça”, ha assegurat el cap de l’Estat Major de la Defensa. Ha circumscrit la seva tasca a “fer reconeixements de les zones més susceptibles d’aglomeracions per desinfectar-les”. També s’ha desplegat la medicina militar.

Més d'un miler d'agents

En aquests moments hi ha desplegats més d’un miler d’efectius: 123 a Madrid i 116 a altres poblacions de la Comunitat, 110 a Sevilla, 110 a Màlaga, 110 a València, 103 a Valladolid, 98 a Burgos, 73 a Terol, 70 a La Rioja, 43 a Lleó, 38 a Gran Canària, 38 a Tenerife, 35 a Guadalajara i 33 a Osca.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món