L'operació per barrar el pas a l'alcaldia de Barcelona a Ernest Maragall ha entrat en la fase del desenllaç, després que Colau hagi anunciat i defensat que cal acceptar els vots de Valls per retenir el govern municipal.

L'última paraula la tenen les bases dels comuns, a qui l'actual alcaldessa en funcions dóna dues opcions per triar en la consulta interna en marxa des d'aquest matí i fins divendres a la tarda: Colau alcaldessa en un govern amb el PSC o entrar en un govern amb Maragall d'alcalde. L'única escletxa que queda a ERC per fer-se amb l'alcaldia és convèncer els militants i simpatitzants dels comuns que participen d'aquest procés consultiu. I els republicans no han trigat a desplegar l'artilleria. 

El regidor d'ERC, Jordi Coronas, que integra l'equip negociador que ha estat en contacte permanent amb els comuns, ha advertit les bases de Barcelona en Comú. "Que no ens enganyin, tothom sap que aquests tipus d'acords no són gratis", ha avisat, en referència als tres vots cedits de la plataforma de l'ex-primer ministre francès, que va presentar-se a les eleccions com a cap de llista de Cs. Segons Coronas, "la pregunta correcta hauria de ser Valls sí o Valls no". I ha retret a la cúpula dels comuns haver "passat la pilota als seus simpatitzants". 

Alhora, els ha fet un advertiment, que és que si opten per l'opció que Colau sigui alcaldessa amb el PSC això voldrà dir que "els pròxims quatre anys estaran condicionats als capricis de Manuel Valls", perquè "tothom sap que aquests tipus d'acords no són gratis". En aquest sentit ha posat en valor l'oferta de govern d'ERC a Colau, "oferim un govern generós, equitatiu, que posi els drets i les llibertats al centre, elements en els quals coincidim al 100%". 

Des d'ERC confien en poder incidir en el vot de les bases de Colau a la consulta de Barcelona en Comú i esperen que "hi participin moltes persones". Coronas ha aprofitat per denunciar que mentre "nosaltres des del primer dia hem mogut peça, en cap moment hem rebut cap resposta ni cap contraproposta ni ens han presentat cap paper". Ni tan sols, ha dit, hi ha hagut una proposta formal de tripartit més enllà de les declaracions.