Entrem de ple en el desenllaç de la funció. En 48 hores coneixerem el nom de l'alcalde o alcaldessa de Barcelona per als pròxims quatre anys. Llevat d'algun gir de guió imprevist, Ada Colau serà reelegida. Ara mateix, la decisió és en mans de les bases de Barcelona en Comú. De les mateixes 10.000 persones que fa un any i mig van forçar Colau a expulsar del govern municipal al PSC pel seu suport al 155. Si Colau aconsegueix retenir l'alcaldia, serà la primera vegada a la història que el candidat més votat no esdevé l'alcalde de Barcelona. 

Aquest dijous al matí tocades les 11 s'ha activat la consulta, que és telemàtica, i es tancarà divendres a les 5 de la tarda, just 24 hores abans del ple d'investidura. La pregunta és binària. Han de triar entre A/ Acord de govern entre Barcelona en Comú i PSC, amb Colau d'alcaldessa o B/ Acord de govern entre ERC i Barcelona en Comú, amb Maragall d'alcalde. Tan bon punt el partit ha filtrat la pregunta als periodistes, la premsa bromejava amb una comparació: com si es preguntés a l'afició blaugrana si prefereixen que guanyi la Lliga el Barça o el Madrid. Sigui quin sigui el resultat, l'acord de govern no se signaria fins després de la investidura.

La pròpia alcaldessa en funcions ha deixat clar que ella es decanta per la primera opció, la de pactar amb Collboni. "Veiem com a millor proposta, veient que el tripartit ara no ha sortit, l'acord amb el PSC", ha afirmat Colau en una roda de premsa a la seu del carrer Marina. I ho ha justificat explicant que "per nosaltres l'elecció no és sobre ERC o el PSC, sinó sobre l'alcaldia, i per nosaltres l'alcaldia és clau, aquests quatre anys hem constatat la rellevància de l'alcaldia". Així mateix, s'ha mostrat ofesa pels comentaris que l'acusen de "només voler la cadira, nosaltres estem aquí per impulsar polítiques de canvi i hi ho hem demostrat". 

Accepta el regal de Valls amb la pinça al nas

Per primera vegada ha trencat el silenci sobre els tres vots que necessita de la plataforma de Manuel Valls, imprescindibles per aconseguir la majoria alternativa necessària de 21 regidors. El resum seria que acceptarà el regal amb la pinça al nas. En paraules de Colau, "no ens agrada i ens ha fet dubtar molt, perquè era una situació no volguda; la conclusió és que no hem de renunciar a governar, no perquè sí sinó per mantenir una agenda de canvi". Alhora ha deixat clar que "nosaltres no hem anat a buscar aquests vots, ens els hem trobat sobre la taula" i que "no són fruit de cap acord i no modificaran cap de les nostres polítiques". Ha posat com a exemple la gestió del turisme i la defensa de la llibertat dels presos polítics. També ha recalcat que no contempla que la governabilitat depengui dels vots de Valls i Cs. 

Sobre com afectarà la sentència del Suprem contra els líders independentistes en la seva cohabitació al govern amb el PSC, tenint en compte que la tardor de 2017 van trencar l'acord de govern municipal pel 155, Colau ha assenyalat que "no modificarem la nostra postura, defensarem la llibertat dels presos també en un govern amb el PSC i tan de bo els socialistes s'hi vagin apropant, és una de les nostres funcions". 

Preguntada específicament per si tornarà a penjar el llaç groc de la façana de l'Ajuntament, l'alcaldessa en funcions ha avançat que ho durà a votació a la Junta de Portaveus i que farà el que allà s'hi decideixi. 

El tripartit, possible més endavant

L'aposta dels comuns ha estat des del principi un govern municipal amb el PSC i ERC, impossible perquè tots dos s'han exclòs com a opció per compartir un govern municipal. Malgrat això, Colau s'ha mostrat confiada que aquest tripartit serà possible més endavant, en aquest mandat. "Dues setmanes després estem més a prop, la idea del tripartit ja no sona tan remota com podia sonar fa dues setmanes", ha sentenciat. En aquest sentit ha desvetllat que "em consta que Maragall i Collboni parlen sovint". 

Els resultats de la consulta es coneixeran al llarg de la tarda de divendres. L'última vegada que els comuns van consultar les bases va ser fa un any i mig, per decidir si s'havia de fer fora el PSC del govern municipal de Barcelona pel suport dels socialistes al 155. La votació va ser ajustadíssima. Va guanyar el sí con el 54%.