Després que el president del Parlament Roger Torrent decidís ajornar el ple d'investidura per oferir a Carles Puigdemont "garanties" –i després de publicar-se els missatges del segon augurant la fi del procés i el seu "sacrifici"–, la tensió per la investidura es traslladarà a Madrid. La setmana vinent es reprendrà l'activitat parlamentària al Congrés i el Senat, on ambdues cambres s'hauran de pronunciar sobre una proposició dels republicans que força els partits a posicionar-se per instar Mariano Rajoy a dialogar bilateralment i reconèixer la victòria independentista del 21-D.

"Establir, partint del reconeixement del resultat de les eleccions del 21-D i del mandat democràtic emanat a les urnes, un diàleg bilateral amb el Govern de la Generalitat amb l’objectiu de trobar una resolució democràtica a les demandes expressades de forma permanent a Catalunya", diu el text de la moció. Aquesta es va debatre en un ple intens on el portaveu Joan Tardà va llegir des del faristol de la cambra baixa una carta que Oriol Junqueras enviava des de presó a Rajoy, on va criticar l'acció contra l'1-O, i l'instava a obrir una etapa de diàleg.

La qüestió és que la proposició arriba en un moment delicat en les relacions entre Junts per Catalunya i ERC –a causa de la investidura ajornada de Puigdemont. Així mateix, la moció també suposarà un cop per a la cambra perquè obliga a pronunciar-se del reconeixement als 70 escons independentistes, que volen el gironí com a president. Finalment, serà un gest de protesta davant el govern espanyol, després dels recursos al Tribunal Constitucional amb què es va aconseguir que l'Alt Tribunal impugnés preventivament la investidura del català.

Així doncs, els republicans també van presentar una segona iniciativa al Senat, que passa per instar l'executiu central a cinc punts:

1. Retirar les mesures adoptades en aplicació de l'article 155 de la Constitució
2. Restituir al càrrec a totes les personalitats cessades
3. Derogació del Reial Decret-Llei de mesures urgents en matèria de mobilitat d'operadors econòmics dins del territori nacional
4. Retirada de la intervenció dels comptes de la Generalitat —mesura prèvia al 155—
5. Retirar totes les forces policials destinades a Catalunya o a territoris propers

La proposició no parla en cap cas dels presos, ni tampoc de la via unilateral, i també es votarà aquesta setmana vinent a la cambra alta.