ERC creu que el Tribunal Suprem és el responsable de la no excarceració dels presos, després d'haver "amenaçat" i "coaccionat" els funcionaris de les presons avisant-los que podien cometre un delicte de prevaricació. El vicepresident i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, ha acusat el Suprem de condicionar els funcionaris per evitar "el confinament a casa dels presos i preses polítiques" i ha recordat que es tracta d'una recomanació de les Nacions Unides. Tot plegat, escasses hores després que les juntes de tractament hagin denegat el permís per als líders independentistes.

També l'eurodiputada d'ERC i parella de Raül Romeva, Diana Riba, ha lamentat que els presos polítics no puguin anar a casa seva a passar el confinament pel coronavirus i ha assegurat que portaran les "amenaces" del Suprem "a la Comissió Europea i a l'ONU". A més, ha titllat l'actitud de l'alt tribunal d'"inacceptable, irresponsable i antidemocràtica" i ha lamentat que "en moments de crisi" hi hagi "poders de l'Estat que utilitzin la situació per conquerir competències i fer retrocedir drets".

 

També el líder del partit, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners, s'hi ha referit en un sentit similar i ha acusat la justícia espanyola de "prevaricar".