ERC i els comuns han coincidit en la idea que "cal un reforç de les polítiques d’esquerres en el nou Govern de la Generalitat". Així ho han expressat ambdós partits en un comunicat després de reunir-se formalment per primer cop després de les eleccions del 14-F.

La candidatura que encapçala el vicepresident Pere Aragonès i la que encapçala Jéssica Albiach han situat "el rescat social, la reconstrucció i la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol" com les "prioritats del nou executiu".

Tanmateix, no han fet públic si han tractat els vetos que mantenen els dos partits als seus respectius socis. I és que mentre ERC reitera que no té cap intenció de pactar amb el PSC, fins i tot ho va deixar per escrit, els comuns segueixen rebutjant la idea de compartir Executiu amb JxCat.

Un altre aspecte en què han coincidit ambdues forces ha estat el rebuig a Vox. "Les dues formacions també han compartit la voluntat de construir una estratègia compartida per fer front a l’extrema dreta al Parlament de Catalunya després de l’entrada de Vox a l’hemicicle. En aquest sentit, s’han emplaçat a treballar conjuntament amb la resta de partits polítics per consensuar aquesta estratègia", diu el comunicat. En la primera reunió entre el PSC i els comuns també es va tractar aquest tema amb la mateixa conclusió.

Finalment, ambdues formacions han acordat que seguiran en contacte els propers dies per explorar les possibilitats d'acords. Els comuns, mentre, també mantenen converses amb socialistes i cupaires mentre que els republicans ho fan amb JxCat i també amb els anticapitalistes.

El PSC, a la seva

Avui mateix el PSC ha reafirmat la seva postura de voler fer un acord de Govern només amb els comuns, tot i que els números no donen, i ha emplaçat a ERC a donar el seu suport a canvi de la seva "agenda de recuperació econòmica i de la pandèmia".

Els socialistes també han reclamat la presidència del Parlament al·legant que "la majoria d'esquerres s'ha de traslladar a la màxima instància del poder legislatiu". Preguntada sobre possibles reunions i pactes amb ERC, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha assegurat que mantenen contactes informals amb diversos partits però que encara no tenen agendada cap reunió més enllà dels comuns.