El 20 de gener de l'any passat se solemnitzava l'acord de pressupostos de la Generalitat amb En Comú Podem. Un pacte que va lligar dues forces a priori antagòniques com són els comuns i Junts per Catalunya i que ERC posa com l'exemple que és possible asseure'ls compartint govern al Palau de la Generalitat. Els republicans es reuniran aquest dilluns a la tarda amb el partit que capitaneja Jéssica Albiach, que ja tira aigua al vi: "Som incompatibles amb un govern de Junts".

Al cap d'una setmana de les eleccions, els d'Oriol Junqueras insisteixen en una fórmula de govern —amb Junts, comuns i la CUP— que cada dia que passa té menys possibilitats. L'han batejat com el "govern del 3-O". Després d'haver-se vist ja amb la CUP i Junts, el comitè negociador d'ERC es veurà aquesta tarda amb els comuns. I l'aposta d'aquest espai és clara: per començar cal descartar de la baralla la carta Borràs-Puigdemont. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha explicat que, vist el resultat del 14-F, s'ha de treballar per un "compromís programàtic de les forces d'esquerres" i això és "incompatible", diuen, amb Junts, que "ja demostrat que les seves polítiques són de tot menys d'esquerres". Per tant, quan s'asseguin avui amb ERC, el primer que els demanaran és que s'oblidin de la parella amb qui han compartit la passada legislatura i encetin una nova etapa. 

La preferència d'En Comú Podem passa per unir ERC i els socialistes. Ara bé, no tanquen la porta a sumar amb la CUP. "Les quatre forces d’esquerres no hauríem de ser incompatibles", ha apuntat Mena. En tot cas, assenyalen que les dues condicions essencials per tancar un acord són uns sortida social a la crisi derivada de la pandèmia i el compromís amb la via del diàleg com a única alternativa a la solució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. És aquest últim capítol, expliquen, el que els allunya de la CUP, a qui veuen en aquest punt més arrenglerada amb el "frontisme" de Junts. 

Més enllà de la reunió amb ERC, els comuns han mantingut contactes amb el PSC, però també amb els anticapitalistes. A mesura que avancen els contactes, creixen els partidaris d'una aliança ERC-comuns-CUP. Seria, però, un govern en minoria, que necessitaria la participació des de fora de Junts o el PSC. 

 

Avís al PSC

Des de la nit de diumenge que Salvador Illa manté que no pensa renunciar a presentar-se a la investidura, malgrat que ara mateix només té garantit el suport dels 33 diputats del PSC. N'hi falten més de la meitat. L'exministre dóna per fet que, arribat el moment, comptarà també amb els 8 d'En Comú Podem, però això no està tan clar. 

Els comuns insisteixen que després d'una legislatura amb massa turbulències cal "ser seriosos" i evitar "fer el xou", perquè la ciutadania està farta. En aquest sentit, adverteixen als socialistes que si el seu candidat no aconsegueix l'acumulació de forces suficients, seria recomanable evitar una investidura fake

A la imatge principal, la fotografia de l'acord de pressupostos del 2020