Iniciativa d’Esquerra Republicana i Compromís després de les últimes informacions sobre la monarquia, segons les quals Joan Carles I hauria rebut 100 milions d’euros d’Aràbia Saudita. Els dos partits, amb el suport de JxCat, han registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats una petició de comissió d’investigació sobre les “presumptes il·legalitats” comeses pel rei emèrit espanyol. Minuts abans, Unidas Podemos ha avançat que en són favorables​, fet que podria obrir un nou conflicte dins l’executiu de coalició espanyol. Fonts d'ERC admeten que no reben "bones notícies" del PSOE en aquest sentit.

Concretament, el Grup Parlamentari Plural (on també està JxCat, que hi ha donat suport) i el d’ERC reclamen una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats “relativa a les presumptes il·legalitats comeses per l’excap d’Estat, Joan Carles de Borbó i Borbó-Dues Sicílies, i per a determinar, en el seu cas, les consegüents responsabilitats ètiques i polítiques”.

 

Segons la petició, l’objecte de la comissió és investigar els “comptes irregulars” del rei emèrit a Suïssa i altres paradisos fiscals, les “presumptes relacions” amb casos de corrupció, presumptes casos de “blanqueig de capitals i xantatges”, així com “l’existència de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes tant en el territori de l’Estat i a l’estranger”, concretament la seva relació amb el contracte de l’AVE a La Meca.

“Si un tema mereix una comissió d’investigació i si un tema mereix ser tractat per aquest govern autoqualificat del canvi és aquest: l’opacitat de la Casa Reial i els seus business amb segons quins governs externs”, ha assegurat Gabriel Rufián després de registrar la iniciativa. En aquest sentit, ha ironitzat que “aquí preocupa molt Venezueña i molt poquet l’Aràbia Saudita”. Per la seva part, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha lamentat que avui “hi ha massa preguntes sense respondre”, i per que això s’ha d’aclarir i establir responsabilitats. “S’ha d’aclarir, per salut democràtica però també per la mateixa salut de la institució”, ha conclòs.

Ara hauran de mantenir els grups signants hauran de mantenir contactes i negociar amb Unidas Podemos, que ja ha avançat que és favorable a una comissió d'investigació. Una altra cosa és el PSOE. Segons fonts republicanes, han parlat amb els socialistes sobre la comissió però no han tingut "bones notícies".