Després de les últimes informacions sobre les activitats de Joan Carles I, Unidas Podemos vol esclarir-ho i “arribar fins al final”. En aquest termes s’ha expressat el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, que s’ha mostrat favorable a la creació d’una comissió d’investigació a la cambra espanyola. El dirigent del grup confederal ha defensat que “és una obligació democràtica, de neteja democràtica”, que va més enllà del debat sobre monarquia o república. “Una democràcia moderna no es pot permetre que el seu cap d’Estat s’hagi pogut dedicar presumptament a aquest tipus d’activitats que, si no són corruptes, se li assemblen molt”, ha sentenciat. Justament aquest migdia, ERC i Compromís registraran una petició en aquest sentit. Això podria obrir un nou front amb els socis de govern de coalició.

En un vídeo a les xarxes socials, Pablo Echenique s’ha fet ressò de les investigacions de la Fiscalia suïssa, segons les quals el rei emèrit tindria un compte amb 100 milions de dòlars rebuts de l’Aràbia Saudita, d’on hauria transferit 65 milions a Corinna. “100 milions de dòlars és el salari de 7.000 anys de treball d’una persona que ingressi el salari mínim actual”, ha assenyalat en aquest sentit, que ho ha titllat de “quantitats increïblement altes per activitats que desconeixem”. És per això que ha defensat que “cal arribar fins al final”, i que els mateixos monàrquics haurien d’estar-hi d’acord.

En aquest sentit, el portaveu parlamentari d’Unidas Podemos ha avançat que parlaran amb la resta de grups parlamentaris per constituir una comissió d’investigació i “investigar a què s’ha dedicat durant anys qui va ser cap d’Estat”. Ha admès que el Rei compta amb inviolabilitat, però que hi ha una escletxa després del seu mandat, i que per això caldrà estudiar bé com es planteja.