ERC considera que la decisió de l'exiliat Toni Comín d'anar a les llistes de JxCat a les eleccions europees és "personal" i deixa a les seves mans la possibilitat que retorni l'escó que va aconseguir amb els republicans al Parlament de Catalunya. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha defensat que el partit mai prendrà cap decisió "que afecti la seva situació de represaliat".

En aquest sentit, Vilalta ha mostrat el "respecte" del partit per aquesta decisió, li ha volgut "agrair" la feina feta fins ara i li ha desitjat "sort" en aquesta nova etapa. Tot i que ha afegit que Comín ha de ser "coherent" amb les seves decisions, també ha assegurat que se solidaritzen amb la seva situació d'exiliat i fins i tot ha assegurat que entenen "els motius", en un clar intent de no generar una nova polèmica a quatre dies per l'inici de la cursa electoral per les generals i després les municipals i europees.

Comín, que no és militant d'ERC i que sempre s'ha presentat a les seves llistes com a independent, ha anunciat aquest dilluns que anirà com a número dos de la candidatura de JxCat a les europees, liderada per Carles Puigdemont. Vilalta ha assegurat que Comín va comunicar la decisió al partit abans de fer-la pública, tot i que les relacions entre l'exconseller de Salut i el partit no eren massa fluides des de fa temps.

Més tard, Comín ha fet un tuit en el que ha donat les gràcies a ERC, s'ha mostrat determinat a "seguir amb vosaltres per lliurar junts tots els combats q encara ens queden per culminar el camí" i ha assegurat que "avui no es trenca ni s'acaba res".

Insistència en les llistes separades

Per altra banda, després que el president Quim Torra hagi insistit en una llista unitària a les europees entre ERC i JxCat, especialment després de la incorporació de Comín, Vilalta ha replicat que el cap de l'executiu sap de la "lleialtat" dels republicans al Govern i ha tornat a defensar les llistes separades. En aquest sentit, ha insistit en la "diversitat" de llistes i després en la unitat d'acció postelectoral, perquè considera que "és la millor manera d'afrontar els reptes que venen per endavant". 

Vilalta ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió permanent del partit, on ha aprofitat per presentar els deu punts principals del programa electoral, entre els que destaquen l'exercici del dret a l'autodeterminació, treballar per la República Catalana com a única alternativa per superar el règim del 78, la lluita contra la repressió, combatre les desigualtats de gènere, protegir els interessos de les classes populars i defensar el marc nacional dels Països Catalans.